Palau de la Reunificació
Un espai congelat en el temps
Si existeix un lloc a l’antiga capital de Vietnam del Sud on es posa de manifest la conflictiva història del país, aquest és, sens dubte, el Palau de la Reunificació. Envoltat de palmeres i cuidats jardins d’una extensió enorme, aquest complex governamental de disseny sobri –l’edificació, que substitueix una anterior que va ser destruïda, data de 1966, en ple auge de l’arquitectura brutalista–, és un dels llocs de visita obligada durant una estada a Ciutat Ho Chi Minh, i tot un símbol de la caiguda de Saigon. La imatge d’un tanc nord-vietnamita trencant la seva tanca i accedint al recinte va donar la volta al món.
Malgrat l’austeritat de la façana, l’interior del Palau de la Reunificació sorprèn per la seva calidesa, amb dissenys inspirats en l’arquitectura oriental i luxosos detalls. Com que actualment ja no s’utilitza si no és per a actes institucionals molt concrets, es poden visitar pràcticament totes les seves habitacions, fins i tot les antigues dependències presidencials. Es pot caminar lliurement per despatxos, zones de recepcions, sales de reunions, habitacions privades, menjadors, cuines, i fins i tot, un casino on els dirigents s’entretenien fent partides de cartes. Tot està intacte, tal com va quedar en el moment d’acabar-se la guerra, de manera que el visitant té la impressió de recórrer un entorn que ha quedat congelat en el temps. Fins i tot la col·lecció de regals presidencials, plagada d’excentricitats, roman tal com es va trobar en el moment de la rendició de Vietnam del Sud.
Però potser la part més interessant del recorregut correspon a la zona més amagada i secreta del palau: el búnquer, que ocupa gairebé tot el soterrani. Allà es poden travessar interminables passadissos, una xarxa de túnels i cambres protegides, sales de telecomunicacions i un centre d’operacions militars, inclosa la sala de guerra del president, des d’on es van dirigir les accions de l’exèrcit de Vietnam del Sud contra les forces del Vietcong. El laberint és opressiu i traspua ambient bèl·lic, la qual cosa permet fer-nos una idea dels moments de tensió que es deurien viure entre les seves parets.
RECOMANEM
L’exterior del palau Està format per grans jardins on hi ha exposats dos tancs i un avió F-5E, símbols de la guerra. Cap dels tancs, però, va ser el que va enderrocar els accessos al recinte.