Gamla Stan
El centre històric en una illa
Totes les ciutats tenen un inici, un punt des del qual van començar a créixer i els edificis del qual tenen moltes històries a explicar. En el cas d’Estocolm, el cor de la ciutat és el Gamla Stan. La seva traducció del suec és “ciutat vella”, i va ser en aquesta petita illa del centre d’Estocolm on va néixer la ciutat, i des de la qual es va anar estenent fins a les 14 illes que actualment conformen la capital de Suècia.
En el Gamla Stan es troben alguns dels racons amb més encant d’Estocolm, així com alguns dels seus edificis més representatius. Entre aquests destaquen el Palau Reial, el Parlament, l’Storkyrkan, la Catedral de Sant Nicolau o el Museu Nobel. Tot això sense esmentar les precioses vistes que es poden contemplar des de la vora o les vistes panoràmiques de tot el conjunt que ofereix la torre de l’Ajuntament de la ciutat.
Entre els carrerons que componen el Gamla Stan, l’Stortorget (literalment “plaça gran”) és un dels punts de referència del barri històric. És la plaça més antiga d’Estocolm i un dels llocs més freqüentats pels turistes. A l’hivern, també és popular per convertir-se en l’escenari que acull el mercat de Nadal més conegut de la ciutat. També s’hi troba l’antic edifici de la Borsa d’Estocolm i que avui dia acull la seu de l’Acadèmia sueca i el Museu Nobel, que recull una mostra permanent sobre la història dels premis.
El Gamla Stan també és la seu d’algunes de les institucions més importants del país com el Palau Reial i el Parlament de Suècia, separats l’un de l’altre per molt pocs metres. El Parlament és el primer edifici del centre històric que ens trobem tot just creuar el pont que ens porta al centre modern d’Estocolm i, en realitat, està situat en un illot menor que està separat del Gamla Stan per una mínima llengua d’aigua, tot i que no és prou gran com per a considerar-lo una illa a part.
Pel que fa al Palau Reial, compleix una doble funció: seu d’actes oficials de la monarquia sueca i museu. Té 1.430 habitacions i, com que la construcció es va allargar diverses dècades, s’hi poden observar diferents estils arquitectònics.
RECOMANEM
Marten Trotzigs Gränd És el carreró més estret d’Estocolm i una de les fotos obligades si es visita la ciutat. Té 90 centímetres d’amplada i 36 escales que connecten amb un altre carrer.