Xarli Bosch
“El que més sorprèn el turista és el ric patrimoni del país”
Un nou model de visita guiada. Amb la seva dona, Astrid Bosch, ha posat en marxa els Andorra Free Walking Tours, uns recorreguts per la capital i Escaldes que funcionen per taquilla inversa: el client decideix quin preu paga per l’experiència.
Com va sorgir aquesta iniciativa?
Ens va semblar que faltava alguna cosa a Andorra, una opció per donar a conèixer les parròquies centrals. I vam considerar que calia fer-ho segons un nou model de turisme, el free tour.
En què consisteix?
És un sistema que funciona amb taquilla inversa. És a dir, no es demana un preu per avançat. Els participants s’hi inscriuen per internet i un cop finalitza la visita guiada paguen el que consideren adient. Vindria a ser com una propina. El que sí que esperem és una propina justa respecte al que estem fent, tenint en compte que cada tour dura més de tres hores.
Aquest model funciona ja a d’altres països?
Sí, està estès arreu del món i permet donar una visió molt àmplia de les ciutats i la seva història, i conèixer-les des d’un punt de vista diferent. I aquí, al país, ho trobàvem a faltar.
Hi ha molt desconeixement sobre Andorra?
Sí, perquè molts turistes no saben, per exemple, el que és un Coprincipat. Però també cal dir que hi ha interès per part seva per conèixer Andorra. La gent vol sortir del model que es limita a la zona comercial o a les pistes d’esquí. I el que fem nosaltres és mostrar allò que el turista no veu normalment quan ve aquí.
Què és el que més els sorprèn?
Sobretot que el país tingui un patrimoni tan ric. La imatge que es té d’Andorra encara és molt estereotipada, i per això a molts visitants els sobten indrets com Casa de la Vall, el Consell General o els carrers del barri antic. I no ens limitem a passar per davant dels llocs: també els interpretem.
Com s’han vist afectats per la crisi de la Covid-19?
Precisament vam començar l’activitat al març, amb la mala sort que la pandèmia es va declarar pocs dies després d’obtenir els permisos. Així, vam haver d’esperar a principi de juliol per començar a operar amb normalitat.
I quin balanç en fan?
Al juliol i agost va venir força gent. Al setembre hi va haver un descens, però tot i això pràcticament vam sortir cada dia. Fem dues i a vegades tres sortides diàries, i ara també hem incorporat un tour de nit.
Quin perfil de turista és el més habitual?
La pandèmia ha fet que ens trobem sobretot amb turisme de proximitat. Però també hem tingut clients dels Estats Units, Anglaterra, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Suïssa...
Ha estat complicat adaptar-se a la situació sanitària?
Complim en tot moment totes les mesures de seguretat decretades pel Govern i intentem no fer grups massificats. Per cert, molts turistes ens han dit que han triat Andorra per la seguretat que ofereix respecte al coronavirus.