Òscar Augé

“Aquest jaciment encara ens desvelarà moltes sorpreses”

Nou plànol de la ciutat oculta És l’arqueòleg responsable del jaciment trobat a la Seu en unes excavacions prèvies a la instal·lació d’una caldera de biomassa, que han tret a la llum restes d’una part desconeguda de la ciutat medieval

“Aquest jaciment encara ens desvelarà moltes sorpreses”Montserrat Rovira

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La notícia del jaciment ha provocat un entusiasme inusitat en aquests casos.

És un jaciment únic en molts aspectes: per l’extensió, per l’excel·lent estat de conservació del fragment de carrer i les estructures associades que hem descobert... I perquè ens aporta dades que desconeixíem fins ara sobre la ciutat en els segles XIII i XIV. A més, a tot el Pirineu no es coneix cap altra secció d’una trama urbana baixmedieval com la que tenim aquí.

En què modifica el jaciment la idea que es tenia de la ciutat medieval?

Es tracta d’un entramat urbà dins el perímetre del centre històric medieval que correspondria al darrer període emmurallat, en un sector de la ciutat del qual es desconeixia l’evolució urbanística. Per la documentació de què disposem, es pensava que era una zona de baixa densitat urbanística, possiblement ocupada per horts i eres.

Ha avançat la hipòtesi que les estructures del jaciment podrien correspondre a un barri d’artesans.

De moment és tan sols una conjectura a partir de la disposició de les estructures trobades a banda i banda del tram de carrer excavat, i de restes materials com ara fragments de pots d’apotecari. Pensem que aquest sector de la ciutat medieval s’hauria desenvolupat a partir del segle XIII i fins mitjan segle XIV, quan s’abandona per causes que desconeixem. En tot cas, aquest jaciment encara ens ha de desvelar moltes sorpreses molt interessants.

Per què ho diu?

Ara s’ha fet una excavació preventiva en una àrea d’uns 65 metres quadrats, tot i que la superfície total de la parcel·la on es troba és d’uns 700 metres quadrats. Quan avancin les excavacions ja veurem què surt; però el que hem descobert ens fa pensar que és molt probable que hi apareguin altres trams de carrer, i potser fins i tot restes de la muralla.

Afavorir l’estudi de les restes medievals suposa ignorar els vestigis d’èpoques més recents trobats al jaciment?

Tot el que s’ha anat trobant en els diferents estrats de l’excavació s’ha documentat, tal com es fa habitualment. Les restes corresponents a les èpoques moderna i contemporània, trobades fins ara, tenen un valor arqueològic relatiu. I, d’altra banda, d’aquestes èpoques conservem un volum més gran de documentació històrica.

S’ha elaborat ja cap projecte de conservació del jaciment, tant des d’un punt de vista arqueològic com patrimonial?

De moment, el primer que cal és cobrir la part excavada per evitar-ne la degradació a causa per la intempèrie. Posteriorment, a mesura que es pugui avançar en l’excavació, el que es vagi trobant determinarà com orientar la conservació i la difusió del jaciment.

tracking