Hector Mas
“Aquesta col·laboració ens obre la porta a França”
Fa dues dècades que està lligat a les arts escèniques. 36 anys. Dirigeix i programa un festival per promocionar joves creadors audiovisuals. Ha coordinat dos videomappings en una activitat organitzada per l’Ambaixada de França a Andorra.
Quin balanç fan de les projeccions de videomapping que van fer tant a la Casa de la Vall com a la plaça Coprínceps d’Escaldes?
La veritat és que estem molt contents, perquè a la Casa de la Vall van passar unes 800 persones. També perquè a nivell d’organització, tots els que hi estem implicats, les institucions, i l’Ambaixada de França, que és qui ha promogut la iniciativa, hem pogut treballar molt bé.
Com va sorgir aquesta col·laboració amb l’Ambaixada?
Havíem d’haver col·laborat en el passat festival Ull Nu, al maig, que no es va poder celebrar. I després va ser una proposta de l’Ambaixada que ens va proposar recuperar l’activitat, i per a nosaltres ha sigut un regal. Poder col·laborar-hi va molt bé perquè és una porta oberta a França i poder atreure talent jove francès.
Quins artistes hi participen?
L’artista principal, Jeremy Oury, és un creador jove francès. El vídeo d’Escaldes és seu, i en l’altre hi participa com a part del col·lectiu Arcaan. Vam establir contactes, la passada edició del festival va fer una projecció que es va poder veure a la plaça Guillemó.
Quina infraestructura necessiten per fer les projeccions?
En aquest cas, les dues propostes són videocreacions que ja estaven fetes i només s’ha adaptat a les façanes que nosaltres hem proposat. Però igualment, cal un projector potent i un bon equip de so per realitzar-ho.
I com van organitzar les mesures sanitàries?
Vam establir unes entrades i sortides marcades, així com un pati de butaques on es guardaven les distàncies de seguretat, com també tot el que marcava el protocol, com la mascareta obligatòria i la higiene de mans.
Quin és el futur del festival Ull Nu després de la Covid-19?
Esperem poder fer-lo! I suposant que el puguem fer amb mesures sanitàries. I hem demostrat que es pot, perquè si hem pogut fer els videomappings és que es pot fer. De cara a la propera edició, el que esperem és que la gent vegi que l’audiovisual té moltes formes, i molt talent, tant local com de fora; apostarem per projeccions òpera prima, curtmetratges, i com vam iniciar el 2019, sortir al carrer per democratitzar l’art digital, i que es puguin gaudir en espais exteriors. I recuperar totes aquelles creacions que teníem pevistes per al 2020 i que pel confinament no es van poder veure.
Quina és la situació financera del festival?
Nosaltres no som autosuficients i tenim un conveni signat tant amb el ministeri de Cultura com amb el comú d’Andorra la Vella i depenem d’aquest gruix econòmic. Tenim altres patrocinadors també, però sempre que hi hagi aquesta voluntat de les institucions, podrem treballar per tirar-ho endavant.