Anna Martí
“El primer deure d'un síndic local és ajudar els ciutadans”
Una veu amiga davant l’administració
Va participar al Fòrum de síndics, síndiques, defensors i defensores locals de Catalunya (FSD) que va fer públic a principi de desembre l’informe ‘Desatencions a la ciutadania en temps de pandèmia’.
A l’informe de l’FSD alertaven sobre la fragilitat dels serveis socials municipals; en quins indicis es basa aquesta conclusió?
L’atenció social és un dels àmbits que més han patit els efectes de la pandèmia, bé directament, bé perquè les conseqüències en altres àmbits, com l’econòmic o el laboral, han implicat també, en molts casos, situacions que han hagut de ser ateses des d’uns serveis socials municipals pensats per actuar de manera preventiva, però que han hagut d’intervenir amb una immediatesa total.
També alertaven de nous models de pobresa, com ara quins?
Com molts autònoms i assalariats que s’han trobar sense feina de la nit al dia, perquè han hagut de tancar temporalment el negoci, o perquè l’empresa ha tramitat un ERO, però tot i així els diners del subsidi triguen a arribar i no tenen recursos per subsistir i, a més, tampoc no s’hi veuen demanant ajuda a entitats humanitàries o al banc d’aliments.
La burocràcia ha estat una dificultat afegida en aquesta crisi.
Ha estat una de les dificultats afegides, perquè molts tràmits resulten complicats per al ciutadà, sobretot si no s’hi ha trobat mai abans, o per als immigrants que encara no coneixen prou la nostra llengua. D’altra banda, però, aquesta situació de precarietat sobrevinguda ha servit també per fer palès com són d’importants mesures com la renda garantida o l’ingrés mínim vital.
Quines altres mancances importants de la nostra societat ha posat en relleu la pandèmia?
Per exemple, la bretxa digital, que a més s’ha vist agreujada pel tancament de centres cívics i locals socials, amb la consegüent discriminació dels que no tenen una connexió a la xarxa prou eficient. Això ha afectat especialment molts estudiants, que no han pogut seguir regularment les classes des de casa. També hem denunciat que hi ha ajuntaments que posen entrebancs per empadronar immigrants o persones sense la documentació en regla.
Els ajuntaments tenen l’obligació d’empadronar persones que no poden acreditat on viuen?
Tothom té el dret a inscriure’s al padró, i els ajuntaments han de facilitar l’empadronament a tothom, perquè aquesta és la manera que tothom pugui tenir atenció sanitària i accedir als serveis bàsics.
Quan va assumir el càrrec el 2018 va dir que era el moment de passar “del síndic investigador al síndic col·laborador”; quina diferència hi ha entre l’un i l’altre?
El síndic investigador entén la seva tasca des de la recerca i la indagació, mentre que jo, pel meu tarannà, prefereixo cercar i propiciar el diàleg per damunt de qualsevol diferència o ideologia, perquè penso que el primer deure d’un síndic local és ajudar i defensar els ciutadans.