Juan Manuel Sánchez
“El Nadal és una mala època per a les donacions de sang”
‘Dona sang, dona vida’. “És quan t’hi trobes que t’adones realment de la importància de ser donant”, diu aquest hematòleg barceloní de 56 anys, dels quals gairebé la meitat treballant a Lleida i uns 15 al capdavant del BST.
El BST va habilitar un laboratori Covid al maig, quines tasques ha fet fins ara?
Sobretot una tasca de suport per als hospitals, aprofitant les infraestructures que tenim i la nostra experiència en determinacions serològiques, ja que habitualment treballem amb molts marcadors de malalties infeccioses. Hem fet més de 300.000 proves i hi continuem treballant, a més de desplaçar equips per fer cribratges a diverses poblacions.
També tenen obertes sis línies de recerca per a tractaments basats en teràpia cel·lular.
Concretament, el que nosaltres fem és proveir els equips que treballen en aquestes línies de recerca de plasma convalescent o d’aquells teixits que requereixen els investigadors.
Tenia entès que l’ús de plasma convalescent s’havia desestimat per tractar el coronavirus.
Hi ha encara certa controvèrsia sobre aquest punt. Darrerament s’ha avançat molt en aquesta línia de recerca i s’ha vist que no aporta cap benefici quan la malaltia està molt desenvolupada, però sí que podria ser útil en els estadis inicials del contagi.
Una altra funció que podria assumir el BST és rebre i emmagatzemar vacunes.
Aquesta és una funció al marge de les activitats habituals. Per conservar teixits disposem de congeladors que arriben fins a 80 graus sota zero, els quals també es podrien destinar eventualment per emmagatzemar vacunes, si fos necessari.
Com ha afectat la pandèmia en les donacions de sang?
Hem hagut de canviar molt l’estructura de les campanyes. Abans eren obertes a tothom i s’hi aplegava molta gent, i enguany hem hagut de convocar els donants en hores concertades per disminuir al màxim el risc de contagi. També hem hagut de superar el problema de les restriccions de mobilitat de la població. Hem pogut mantenir si fa no fa la mitjana de reserves, encara que ens aniria bé augmentar-les una mica més.
Quina caducitat té la sang obtinguda en una extracció?
Les plaquetes, per exemple, només es conserven cinc dies com a molt. Els glòbuls vermells, en canvi, es poden guardar uns quaranta dies, i el plasma, congelat a 80 sota zero, es pot conservar fins a tres anys.
El clima social de Nadal afavoreix les donacions de sang?
El Nadal i l’estiu són les èpoques més dolentes pel que fa a les donacions de sang. En el cas concret de Nadal, l’acumulació de dies festius és un dels factors que influeixen perquè hi hagi menys donacions. Per això acostumem a organitzar una marató de campanyes de donació després de Reis per recuperar les reserves. També sol passar que és quan necessites una transfusió que t’adones realment de la importància de ser donant.