Àlex Rodríguez
“Molts productes quotidians tenen gran impacte ambiental”
Pautes per reduir els residus Aquest matí (11 h) imparteix el taller virtual ‘Mínimus, el consumidor responsable’, adreçat a infants a partir de 8 anys, però obert a tots els públics. La xerrada clou el cicle d’activitats de Nadal del centre
En què consisteix el taller d’avui?
Explicarem els diversos punts que cal seguir per fer possible un consum responsable, amb exemples pràctics aplicats tant a l’escola com a la compra d’aliments.
Com es pot aplicar el consum responsable a l’àmbit escolar?
En moltes qüestions: des dels tetrabrics que els comprem per a l’hora d’esmorzar o de berenar, fins als embolcalls que fem servir per als entrepans, ja que és important que no portin plàstics o paper d’alumini, que després acaben a les escombraries. Sempre es poden fer servir alternatives com carmanyoles, cantimplores, embolcalls reutilitzables...
En quines altres qüestions és important incidir?
Es pot treballar en diferents aspectes. Per exemple, reduir residus comprant productes que tinguin menys plàstics d’un sol ús, que continguin materials que puguin ser reutilitzables. També intentar desfer-nos de bosses de plàstic i altres utensilis semblants que després s’han de llençar. En l’àmbit de la petjada ecològica també cal reduir les emissions derivades del nostre consum: comprar sempre coses de proximitat, de temporada. I tenir en compte aspectes com la petjada hídrica. Molts productes quotidians tenen sovint associats un impacte que no veiem: una despesa d’aigua i una petjada ambiental significatives.
Hi ha prou conscienciació social al respecte?
A manca de dades concretes, la percepció és que hi ha tendència cap a una major consciència ambiental entre la població. Es percep un canvi d’hàbits: a l’hora de comprar, a l’hora de consumir, a l’hora de triar determinats aliments... Hi ha ganes de canviar les coses.
I les botigues i supermercats fan els deures?
Lamentablement, en molts llocs veiem com s’abusa del plàstic per envasar. Però també hi ha una tendència, entre nous establiments, de decantar-se pel comerç verd i el consum sostenible, oferint alternatives al que són els envasos d’un sol ús o a d’altres productes que tenen més impacte ambiental.
Consum sostenible és sinònim d’haver de pagar més?
En molts casos és cert que té un cost afegit, però aquest cost es deriva principalment de la qualitat del producte i del procés de fabricació. En ser un procés més respectuós amb el medi ambient, fa pujar una mica els costos.
Ara que estem a Reis: com podem reduir els residus derivats dels regals?
Per exemple, amb una tècnica japonesa que es diu furoshiki, que consisteix a embolicar els regals amb teles, sense utilitzar cap tipus de cel·lofana ni plàstic. Són alternatives sostenibles, amb menor impacte, i que empren materials que es poden fer servir centenars de vegades.