Ferran Porta

“Quasi no hi ha llibres sobre Andorra escrits en alemany”

Realitza una estada a la residència Faber Andorra a la Massana. 53 anys. Nascut a Barcelona, des del 2007 que resideix a Berlín, Alemanya. És un apassionat dels idiomes i de les cultures gràcies, en part, a haver viscut un any i mig a l’Equador quan era adolescent.

Ferran Porta

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què li va despertar la passió per la cultura?

L’experiència d’anar a viure a Sud-amèrica amb 15 anys em va fer canviar el xip. El fet de sortir de la meva terra i trobar-me i descobrir un món completament diferent em va fer al·lucinar. Allí va ser on se’m va despertar aquesta realitat diversa del món i de la vida.

Porta més d’una dècada vivint a Berlín.

La cultura alemanya sempre m’ha agradat molt i des de ben petit que tinc una gran facilitat per aprendre idiomes. Quan vaig començar a estudiar alemany em vaig sentir atret per tot el que l’envoltava i finalment em vaig traslladar allí.

Quina vinculació té amb Andorra?

Els meus avis paterns havien viscut a Andorra i recordo que tota la vida hem vingut amb la família a passar les festes de Nadal. De jove, fèiem molta vida al país.

Què li aporta la seva estada?

L’estic aprofitant molt, i la meva intenció era acabar d’aprofundir els meus coneixements sobre el país per poder executar el projecte, un llibre sobre el Principat escrit en alemany.

Quin interès genera un llibre d’aquestes característiques?

Tenia moltes ganes d’escriure en alemany i vaig veure que quasi no hi ha llibres sobre Andorra escrits en aquest idioma. La meva intenció és explicar la cultura i la història del país, lligant-les també amb el vessant turístic que té.

Durant l’estada està duent a terme entrevistes i conferències.

Sí. Estic fent entrevistes a personatges culturals i polítics per mostrar com es governa el país i també em van demanar si podia donar alguna xerrada en centres educatius per complementar la meva estada al Principat.

De què tracta el primer llibre que va escriure?

El Diari de Berlín és el predecessor del projecte actual. Tal com he, dit explico la cultura i la vida a la ciutat a través del turisme. És curiós, però Berlín és gairebé dues vegades Andorra i nou vegades Barcelona. És una ciutat enorme amb milers de coses per descobrir.

Com va conèixer el projecte Faberllull?

Em van comentar que hi havia una residència a Andorra i, com que tenia la intenció de passar una temporada al país per documentar-me, m’hi vaig inscriure i em va sorgir una oportunitat que no podia rebutjar.

Té nous projectes en ment?

Tinc alguna cosa entre mans per quan finalitzi l’actual i la temàtica se centrarà en Califòrnia, però no puc avançar res més. A més, tinc la intenció d’actualitzar el meu primer llibre perquè es va publicar el 2017 i la ciutat no ha parat de canviar amb els anys. I també fer una versió en castellà del text.

tracking