Marta Escabrós

“Una mirada té capacitat per transmetre moltes coses”

Parlar amb els ulls. És l’autora de les fotografies de l’exposició ‘Mira’m’, formada per una quinzena de retrats de cinc joves amb trastorn d’espectre autista. La mostra es pot visitar fins al 13 de maig a la botiga Massimo Dutti de la capital.

Marta Escabrós

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

D’on va sorgir la idea de ‘Mira’m’?

A Joves en Inclusió sempre fem fotografies del dia a dia dels usuaris, i les enviem a les famílies. La presidenta d’Autea, Inés Martí, en veure una d’aquestes imatges, va tenir la idea de muntar una exposició amb fotos dels cinc joves que formen part del programa. M’ho va proposar, i jo encantada.

Quin és el fil conductor de la mostra?

He buscat la seva mirada, d’aquí el nom de l’exposició.

Per què es va centrar en aquest aspecte?

Bàsicament perquè d’aquestes cinc persones que tenim a Joves en Inclusió, n’hi ha tres que no tenen llenguatge, i per tant s’han de comunicar amb altres mecanismes. En aquest sentit, una mirada té capacitat per transmetre moltes coses.

Va ser complicat captar aquestes mirades?

No, la clau estava simplement en agafar els joves en moments en que estiguessin tranquils. Moments “seus”, com en dic. No són fotos amb posats, perquè ells no entenen aquest concepte. Més aviat són imatges espontànies, molt naturals. I qui millor que una persona que treballa dia a dia amb ells per justament captar aquests instants especials.

Per cert, com es diuen els protagonistes de la mostra?

Són l’Álvaro, l’Anna, el Pep, l’Alexandra i el Rodolfo, que tenen entre 20 i 30 anys. En aquest sentit, amb l’exposició també volíem visibilitzar i reivindicar l’autisme en l’edat adulta, perquè potser estem més acostumats a parlar de la seva detecció precoç, o de com afecta els infants, però també hem de tenir en compte que aquests nens algun dia seran adults, i després gent gran.

En què consisteix Joves en Inclusió?

Es tracta d’un programa creat el 2018 i destinat a persones amb diagnòstic de Trastorn d’Espectre Autista amb alta o moderada necessitat de suport. El punt diferencial respecte a d’altres programes és que aquí treballem amb la ràtio d’1 a 1: és a dir els joves es passen pràcticament tot el dia amb un professional que els assessora i els guia. Això permet treballar de manera sistemàtica diferents activitats quotidianes. Concretament treballem en tres grans blocs: habilitats de vida independent, habilitats acadèmiques i habilitats terapèutiques, tot adaptat i personalitzat a cada usuari.

Qui hi pot accedir?

El procés es fa a través de la Comissió Nacional de Valoració, la CONAVA,que ens posa en contacte amb les famílies que puguin estar interessades. El nostre centre en concret treballa amb persones de 16 a 30 anys, i la idea és que cada mes de setembre puguin arribar nous usuaris. Cada candidat segueix un procés d’avaluació per saber si compleix els criteris d’inclusió.

tracking