Luna Troya
“Sorprèn veure jovent motivat pel medi ambient”
Participa amb una parada al Mercat de la Vall del comú d’Andorra la Vella dissabte vinent. 54 anys. Nascuda a Madrid. Amb dos anys va anar a viure a Barcelona. Ara en fa més de 27 que és al país. És enginyera tècnica agrícola. Va endinsar-se al món dels sabons naturals perquè se li ressecava la pell.
Com es fan sabons naturals?
Es fan a través d’un procés de saponificació en fred. El sabó natural surt únicament d’una reacció en la qual hi ha una base forta i un àcid feble, és a dir, parlem de l’hidròxid de sodi i els olis vegetals. Aquesta és l’única reacció que dona com a origen un sabó el cent per cent natural.
Quines particularitats té?
És una tècnica tradicional que existeix des de fa més de 4.000 anys i que serveix tant per al cos, com per a la cara o el cabell. Nosaltres treballem sense plàstics i oferim un producte de la màxima qualitat que sigui ecològic per al medi ambient.
Quins perfils estan interessats en aquest tipus de productes?
Normalment tenim perfils de tot tipus, però a mi no em deixa de sorprendre veure molt jovent motivat per la defensa del medi ambient que exigeix un producte natural i que està molt implicat en la lluita contra la reducció dels plàstics.
Sorprèn, a més, amb referència al jovent, que el preu pot arribar a ser una barrera...
Sí, és realment sorprenent perquè conec algun cas que realment fa un esforç econòmic i això em fa pensar que no està tot perdut. De vegades t’enfonses quan llegeixes les notícies sobre el canvi climàtic però trobar joves que volen el millor per a ells i per al planeta és realment molt engrescador. I, evidentment, la qualitat hi és en el producte i això ha de tenir una traducció en el preu.
Quins tipus de sabons tenen?
Tenim una col·lecció clàssica amb 12 tipus de sabons per donar solució a tot tipus de pells tot i que són productes molt versàtils, alguns amb matisos més nutritius. I també tenim una edició especial que ha estat acollida per tots els ministres que han vingut a la Cimera del nostre país.
Com?
Des del ministeri d’Afers Exteriors ens van contactar atrets per una d’aquestes edicions especials que anomenem Caprici de Luna. Porta un paper pintat en aquarel·la a mà i això li dona un caràcter més artesanal. El van escollir per fer un detall dins d’un lot per als que participaven a la Cimera i és un motiu d’orgull. En vam repartir una trentena!
Prou bé! Quins serien els ‘best-sellers’ dels sabons que ofereix?
Hi ha gustos per a tot tipus. Tenim un oli de rosa mosqueta de Damasc; hi ha un altre de mantega de karité per a les pells més atòpiques; després hi ha coses més agosarades com la mantega de cacau i també hi ha cabuda per als tradicionals de lavanda. Als homes els agrada especialment el d’oli de fusta de cedre o el de cafè, que sol ser més exfoliant. El que puc assegurar és que no es trobaran ni colorants ni colors llampants que naturalment no pots obtenir. Si algú té dubtes, només cal que ho provi i fer-se creus sobre com es pot reduir el plàstic amb una simple dutxa.