Katia Vilana

“Apropem a la gent una part important de la història”

Demà es reprenen les visites al camí hidroelèctric d’Engolasters. 36 anys. Andorrana nascuda a Escaldes-Engordany. Es defineix com una fan incondicional dels gossos, de la muntanya i de la música. Va estudiar psicologia i ciències de l’educació.

Katia Vilana

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quina és la seva tasca al Museu de l’Electricitat?

Soc una de les guies que hi ha al museu i l’encarregada de gestionar i organitzar amb tot l’equip els esdeveniments. Quan iniciem les visites al camí hidroelèctric, al maig i al juny, fem torns entre nosaltres per fer de guies, ja que només és una vegada al dia.

Què mostra la visita al camí hidroelèctric d’Engolasters?

Té la particularitat que no és un museu i ens permet ensenyar la part més històrica a través de mostrar i explicar les infraestructures i, fins i tot, ensenyem espais que normalment no es poden visitar.

Mostren espais ‘privilegiats’.

Són llocs que sense fer la visita guiada no es poden veure. Així, els mostrem l’interior de la sala de màquines de l’antic funicular i l’interior de la presa d’Engolasters.

Quant dura la visita?

La durada depèn molt de la tipologia de gent que estigui fent la visita, si tenen preguntes i quin ritme porten, però aproximadament cada ruta té una durada d’una hora i mitja. En total caminem un quilòmetre, però hi ha poc desnivell i no té dificultat tècnica.

Quin és el ‘target’ de turistes?

El públic familiar és el que més ve a fer la visita, ja que aprofiten el dia que passen al llac d’Engolasters per realitzar la ruta del camí. Tot i això, l’activitat està oberta a tothom, grans i petits. Els turistes també tenen molta curiositat sobre com funciona FEDA.

Què és el que crida més l’atenció de l’activitat?

El fet de poder veure les instal·lacions històriques que encara es troben en funcionament. També apropem a la gent una part molt important de la història del país. I expliquem tota la feina que du a terme FEDA, com produïm energia i quina és la nostra essència.

Què l’apassiona de fer de guia?

Moltíssimes coses, però el que més m’agrada és transmetre la història, explicar-la. Nosaltres aprenem de cada visita, la gent ens explica coses i així ampliem coneixement i perspectives.

L’ofici té certa dificultat.

A l’inici hi ha molta informació per aprendre, tot i que a mesura que ets a dins vas aprofundint i mai pares d’aprendre. És una feina d’actualització constant, sempre hi ha alguna cosa nova a incloure en el coneixement.

Com s’han adaptat a les mesures Covid?

Hem reduït l’aforament fins a les 12 persones per guia. I durant els mesos de juliol i agost contractem dos guies, la qual cosa ens permet poder fer dues visites simultàniament i acollir més gent.

La visita es fa a l’aire lliure.

Sí. És un factor que ens permet garantir la distància de seguretat i un entorn Covid free.

tracking