Simon Lamouret
“És important canviar de perspectiva durant un temps”
És el pare dels llibres d’il·lustració ‘Bangalore’ i ‘L’Alcazar’. 34 anys. Nascut a Tolosa. En el marc de la Saison Culturelle aquesta setmana s’ha desplaçat a Andorra per acudir a xerrades amb escolars i participar en una sessió de dibuix en directe a la Massana.
Quines activitats durà a terme aquesta setmana a Andorra?
Faré uns workshops amb alumnes del Lycée Comte de Foix, els centres de segona ensenyança i de formació profesional. Treballaré amb ells aspectes com el fet d’aprendre a llegir el llenguatge de les imatges.
Què vol transmetre als estudiants?
Vull transmetre’ls tant com pugui la meva passió per l’storytelling i les històries humanes. És una bona oportunitat perquè coneguin el paper de l’autor.
Demà també participarà en una exhibició al Museu del Còmic de la Massana.
L’Associació Andorrana de Còmic, Il·lustració i Animació (ARCA) m’ha convidat a exposar la meva obra a les parets del Museu del Còmic i a participar en una sessió de dibuix en directe al costat de Jordi Planellas.
La seva obra consta de dos llibres: ‘Bangalore’ i ‘L’Alcazar’.
Sí. Són dos llibres d’il·lustració molt diferents en la forma i l’estil però tenen un denominador comú: l’Índia. Els vaig escriure tots dos allà. Un està centrat en Bangalore i parla de la vida diària allà. Posa el micròfon a una part del món desconeguda.
Va ser quan es va fer passar per estudiant d’arquitectura?
No! (riu). Va ser quan vaig fer L’Alcazar, que és el nom d’un edifici que construïen un grup de treballadors que havien vingut de poblacions rurals. Vaig conviure amb ells durant sis mesos fent-me passar per un estudiant per no aixecar les sospites de l’encarregat.
Vostè té una connexió especial amb l’Índia...
Sí. Vaig viure-hi uns cinc anys. Durant aquell temps em vaig adonar de fins a quin punt la nostra educació és antropocèntrica. És important canviar de perspectiva durant un temps. Aprendre noves mirades sobre la política, les religions...
Està treballant en alguna publicació nova?
Sí. Fa set mesos que he començat un nou llibre. No té res a veure amb l’Índia. Serà una ficció. Tinc ganes d’experimentar l’altra cara de la moneda. El documental.
Per què és important la il·lustració actualment?
Crec que sempre ha estat important. Va ser-ho fa 50 anys i ho ha estat fins ara. Crec que les imatges creen consciència i ens influeixen en la nostra manera de veure el món. Sempre hi ha hagut un diàleg constant entre les imatges, la ficció i la realitat.
Quins són els seus plans de futur?
Els meus plans immediats són acabar el llibre que he començat. Després m’agradaria fer un altre projecte. Potser anar a Roma, a Casablanca... Conèixer gent nova i sortir de la meva zona de confort. No sé on estaré demà però vull veure llocs diferents.