Claudia Rodríguez
“El 'mindfulness' no es limita únicament a fer meditació”
Joves i atenció plena. Des de demà i fins divendres oferirà breus sessions de 30 minuts d’aquesta tècnica, prèvies a les activitats programades pel servei de Joventut d’Andorra la Vella durant la setmana de Pentecosta.
En què consisteix la seva proposta?
Es tracta de fer, abans de les activitats programades, mitja hora d’atenció plena o mindfulness, perquè els joves de 12 a 18 anys coneguin aquest concepte.
Com s’estructuren les sessions?
En dues aprendrem a respirar i a conèixer el cos, i en les altres dues analitzarem de quina manera ens relacionem amb els altres.
Com definiria el ‘mindfulness’?
És una pràctica psicològica basada en agafar plena consciència del moment present. La por al futur es tradueix en ansietat, i pensar massa en el passat porta a la depressió. Si ens mantenim en el present tindrem estabilitat, equilibri i harmonia.
Aquest és l’objectiu principal d’aquesta disciplina?
Podem dir que sí, que el mindfulness és molt necessari per manejar-nos millor, estar més tranquils i allunyar l’estrès. I també és una eina molt útil per resoldre situacions de la vida quotidiana.
De quina manera?
Jo sempre ho comparo amb fer un stop. Amb les tecnologies i el ritme de vida actual vivim a molta velocitat, i això genera estrès. El mindfulness ens aporta una millor consciència de l’aquí i l’ara: acceptar sense resistència el que s’està vivint, sigui bo o dolent... I amb aquest stop ens tornem més assertius, i ens preparem per afrontar totes les situacions, especialment les desagradables.
L’atenció plena va més enllà de meditar?
Sí, tot i que hi ha la falsa creença que el mindfulness es limita únicament a fer meditació, quan en realitat és un estil de vida amb moltes pràctiques. La meditació és només una d’aquestes.
És una pràctica recomanable en temps de Covid?
Sí, perquè la pandèmia ha generat molta angoixa, especialment entre els joves.
Com els ha afectat?
La joventut i l’adolescència són temps de canvis i d’interrogants constants, i el coronavirus els ha afegit encara més confusió i incertesa. Per això, en aquestes edats és molt important començar a encaminar-los, ensenyar-los una eina que els ajudi a tirar endavant.
I com ha percebut l’impacte psicològic de la pandèmia en els adults?
S’han donat dues situacions. Per un costat persones que s’han concentrat només en la part negativa: “no puc sortir”, “no puc fer vida normal”, “he perdut amics o familiars”...
I per l’altre?
Altres persones, en canvi, han aprofitat per reflexionar i mirar el seu interior, i això els ha ajudat i beneficiat. I el mindfulness pot ser útil en aquest sentit.