Jordi Blasco
“Elaborar cervesa no és tan fàcil com alguns es pensen”
L’estiu del 2019 va obrir a Arsèguel l’empresa El Gall Negre, Cerveses i Aiguardents. Un any més tard, la seva cervesa tipus Märzen va guanyar la medalla de plata al Barcelona Beer Challenge, premi que s’ha tornat a endur enguany.
No deu seu gaire habitual que una cervesera petita que acaba de començar passi per davant de firmes amb dècades de tradició, i a sobre dos anys seguits?
No sé si passa gaire sovint. Vull pensar que els premis que hem obtingut són en reconeixement a una feina feta amb una idea clara d’on vols arribar i a la formació que hi ha al darrere.
Tot i així, al certamen competien amb unes dues-centes empreses cerveseres, i amb més de mil dues-centes elaboracions.
En aquest sentit sí que érem una mica atípics, perquè per a una cervesera petita és més complicat encertar el punt exacte de cada estil, i més en les varietats que elaborem nosaltres, en les quals pràcticament no hi ha marge d’error.
La cervesa no s’elabora segons una fórmula taxada?
Elaborar cervesa no és tan fàcil com alguns es pensen. És cert que la fórmula de la cervesa és ciència pura i dura, però les matèries primeres que intervenen en el procés estan subjectes a múltiples factors (el lloc de conreu, per exemple) que alteren les seves propietats originals i, per tant, també el producte final. Tanmateix, si tens una bona formació és més fàcil reconduir el procés per obtenir una cervesa de bona qualitat.
Vostè tenia clar que volia estudiar a l’Escola de Cervesers de Munic, i completar després la formació a la Doemens Akademie, també a Baviera.
Munic és el millor lloc per aprendre l’ofici de mestre cerveser. Des del primer moment compaginen formació pràctica i teòrica. Tot just arribar-hi, em van fer una entrevista i de seguida ja vaig començar a treballar en una cerveseria.
I tota aquesta tradició centenària l’ha incorporat al seu obrador d’Arsèguel.
Havia de ser així: una cervesa artesana ha d’estar molt arrelada al territori, i jo tinc un vincle molt profund amb Arsèguel.
Els consumidors locals, han acceptat bé els sabors de les varietats que elabora?
Sí, perquè, en general, les cerveses industrials que més consumim aquí s’acosten molt a l’estil clàssic alemany. En canvi, és freqüent que les cerveseres petites optin per varietats d’alta fermentació, amb aromes molt intenses, perquè d’aquesta manera és més fàcil dissimular els eventuals errors en el procés d’elaboració que deia abans.
Com prefereix la cervesa, embotellada o de barril?
Jo la prefereixo de barril. En tot cas, com menys mogui la cervesa, millor.
Imagino que, per a vostè, beure cervesa amb llimonada o amb gasosa deu ser anatema.
Què hi farem! Passa com amb la música: hi ha gustos per a tot.