Pere Moles
“No estem acostumats a veure una exposició a l'aire lliure”
És soci fundador de Reunió de Papaia, l’empresa on va néixer l’Andart, el seu projecte estrella. Ara ja fa 10 anys que n’és comissari. La 4a edició, que es podrà veure fins al setembre, posa el punt de mira a la natura i al confinament.
De quina manera ha incidit la pandèmia en l’art?
Ho ha transformat tot. Només cal veure l’explosió de cultura que hi va haver al confinament. Com a organitzadors vam proposar una pregunta als artistes: què passaria si ens haguéssim de confinar per una causa sobrevinguda a la muntanya?
I cada autor ha plasmat la seva visió…
Exacte. Cada artista ha reflectit d’alguna manera la seva resposta en l’obra. Alguns han donat importància a tenir un sostre, d’altres a tenir quatre parets, d’altres al fet de tenir aigua... Cadascú a través de la seva disciplina, que era lliure.
Enguany destaca l’espai Xirro.
És la novetat! Vam convidar 8 artistes del món del disseny i l’arquitectura. Els vam proposar construir una estructura habitable a partir del material que els donàvem, com si fossin ingredients. N’havien d’utilitzar, com a mínim, la meitat.
Quin ha estat el resultat?
Ningú sabia el que feia l’altre i tot i això n’hi ha hagut un parell que s’assemblen. En general, però, totes són molt originals. Vam convidar dos estudis d’arquitectura del Japó precisament per presentar una cultura diferent a la nostra.
De fet, es tracta d’una edició on participen 65 artistes de més de 20 nacionalitats. Això són moltes mirades, i molt diferents!
N’hi participen 65 però vam rebre quasi 200 propostes! Pel que fa a les obres n’hi ha 50 i algunes estan fetes per equips. Al col·lectiu Zest Art Collective, per exemple, hi participen sis dones provinents de Namíbia, el Perú, Austràlia, Holanda, Espanya i Itàlia.
L’origen de l’artista ha condicionat el resultat de l’obra?
No. La pandèmia ha estat un fenomen mundial.
Quin és l’objectiu de la Biennal?
Sempre és el mateix: crear un diàleg per posar en valor el patrimoni cultural i natural d’Andorra a través de la creació artística. Volem que la gent vagi a la natura i a través d’aquestes intervencions la pugui veure d’una altra manera, potser més contemporània.
Sempre és a l’aire lliure?
El 95%, sí. Estem acostumats a anar a veure una exposició a un museu però no a anar-la a veure a l’aire lliure. De fet, les obres s’han creat pensant especialment en l’espai.
Què es trobarà el visitant?
Està pensat per a dos tipus de visitants. Els que volen informar-se en profunditat i els que van a passejar i a gaudir de la natura, que també forma part de la nostra visió. En qualsevol cas, no està pensat per fer-ho amb presses.