Jordi Fàbrega
“Al Pirineu, hi ha llocs que del 2G passaran de cop al 5G”
Des d’ahir i fins demà, la Seu d’Urgell acull la Mobile Week, unes jornades que apleguen una vintena d’activitats obertes al públic i orientades a difondre i debatre sobre els darrers avenços tecnològics i les aplicacions a la vida quotidiana.
A efectes pràctics, què aporta a la ciutat la celebració del Mobile Week?
És un aparador per apropar a la ciutadania les darreres novetats i aplicacions de tecnologies que ja formen part del nostre present i que cada cop tindran més importància en el desenvolupament del nostre futur.
Com per exemple?
En la jornada d’ahir hi va haver cinc activitats relacionades amb l’àmbit empresarial i obertes al públic en les quals es va parlar de qüestions tan importants com la ciberseguretat a l’empresa o l’aposta per les tecnologies de la informació i la comunicació. En aquest sentit, cal tenir present que una tercera part de la feina que s’està creant actualment té a veure amb el sector tecnològic.
En la jornada d’ahir també hi va haver una ponència seva titulada ‘Pyrenees Tech Mountain’.
M’hi vaig referir al projecte, ja aprovat pel consistori, per bastir un parc tecnològic a Castellciutat per al desenvolupament d’aplicacions tecnològiques a activitats relacionades amb la muntanya, i especialment amb el sector primari, l’esport, el turisme sostenible, les energies renovables i la millora de la qualitat de vida. Aquest projecte ens permetrà, a més, retenir el talent jove, fomentar l’intercanvi de coneixements entre el sector públic i el sector privat i impulsar la creació d’empreses innovadores.
Tanmateix, la darrera vegada que vaig mirar el web de l’ajuntament encara posava “la Seu, capital del formatge”.
És que el formatge hi continuarà sent! I això no és incompatible amb fer el pas cap a la digitalització del dia a dia, que ens permetrà, per exemple, que les persones ja han descobert els avantatges dels productes de km 0 puguin tenir a més el valor afegit de poder seguir la traçabilitat de cada producte des de l’origen fins al moment de consumir-lo.
I no acabarem d’espantar els qui encara creuen en els valors tradicionals de la vida a muntanya?
Ben al contrari. La tecnologia els pot facilitar que puguin continuar les feines que fan ara i que són físicament molt dures.
L’acte de cloenda, demà al migdia, es titula ‘Tecnologia 5G: oportunitats per a l’Alt Urgell’, un enunciat curiós per a una comarca amb tants dèficits de connectivitat.
Fins ara s’ha millorat la connectivitat amb el desplegament de la xarxa de fibra òptica a ciutats com la Seu. Tanmateix, la tecnologia 5G serà molt important en un futur més proper del que ens pensem, i per això la Generalitat treballa perquè arribi a tot arreu via satèl·lit. Al Pirineu hi haurà llocs que passaran directament del 2G al 5G!