Guillem Martín
“Tot apunta que cada vegada tindrem un clima més extrem”
Amb una formació de físic fa 7 anys que es troba treballant pel Servei Meteorològic Nacional. Avui parlem amb ell sobre la relació entre els temporals que s’han produït darrerament al país i les conseqüències del canvi climàtic.
Portem dos mesos acumulant temporals importants al Principat. A què es deu?
Hi va haver un xoc de masses d’aire entre una pertorbació al nord de la península i una massa d’aire càlida provinent del nord d’Àfrica.
La violència d’aquests fenòmens es podria relacionar amb el canvi climàtic?
Totalment. Les onades de calor que s’estan produint a Canadà o als països escandinaus hi estan relacionades. De fet, quan hi ha onades de calor en un lloc del món, paral·lelament un altre indret pateix un fenomen extrem en el sentit contrari.
El fet de viure a 1.000 metres d’altitud hi té res a veure?
L’alçada té una relació important amb la convecció però, en aquest cas, no hi té res a veure. Els fenòmens convectius no afecten només el nostre país sinó altres punts del Pirineu.
El 17 de juny molta gent va associar el temporal a un tornado o a un esclafit.
Nosaltres no ho hem registrat. L’impacte d’aquests fenòmens és diferent. De fet, el tornado xucla tots els elements que hi pugui haver a terra i els trasllada i l’esclafit és una explosió on hi ha un epicentre.
Tot i això, les destrosses del temporal van ser considerables...
Sí. No és habitual tenir aquest tipus de fenòmens tan sovint. Ho és que els tinguem a l’estiu però no amb tanta virulència. Ho podem associar al canvi climàtic. Tot apunta que tindrem un clima més extrem.
Troba que la situació ha empitjorat respecte a l’estiu passat?
No m’agrada parlar de millor o pitjor. Els meteoròlegs hem de sortir d’aquesta idea i fer la previsió objectivament. Però aquest estiu està sent menys càlid i també més humit.
Quan es va crear el Servei Meteorològic Nacional?
El 2018 a través de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. Com a departament ja existia a principis dels anys 80.
Col·laboren amb els serveis meteorològics francès i espanyol?
Sí. Tant amb l’AEMET com amb Méteo France. Som un país petit i ens va bé per contrastar opinions. Està format per meteoròlegs i informàtics.
Creu que la previsió meteorològica és prou acurada?
Cada dia més. Abans teníem una previsió de 48h vista amb un 90% de fiabilitat. Ara és de 72h. Hem guanyat en el temps.
Quina particularitat destacaria del clima d’Andorra?
La variabilitat de fenòmens. Porto 7 anys aquí i, menys onades de fred, he vist de tot.