Galícia
Illes Cíes o dels Déus
Illes dels Déus. Així és com autors antics com Plini i Estrabó van referir-se en els seus textos a les illes Cíes, un dels grans tresors de Galícia.
L’arxipèlag s’integra de tres illes germanes que s’alcen majestuosament enmig de les aigües atlàntiques, a la boca de la ria de Vigo, convertint-se en un símbol de Rías Baixas. Es tracta de l’illa del sud, o de San Martiño, la del mig, o illa del Far, i la del nord, o illa de Monteagudo. Aquestes últimes estan unides per l’extens arenal de 1.200 metres de longitud en forma de mitja lluna de la platja de Roda, llistada el 2007 com la millor platja del món pel diari The Guardian.
La seva ubicació les converteix en una muralla que guarda la ria de Vigo del fort onatge atlàntic. Per això, les dues cares dibuixen un gran contrast: l’est, que mira a la ria, és on s’ubiquen les platges, mentre que l’oest, formada de penya-segats, s’obre a l’oceà per rebre les onades d’aigua freda que piquen amb força, afavorint els poblats de musclos i percebes.
Les illes Cíes són, sens dubte, un paradís. Especialment per als amants del mar, que podran gaudir de platges verges de sorra tan fina i blanca que sembla farina, i aigües cristal·lines de color turquesa que amaguen un dels ecositemes més rics de la costa gallega. Per aquest motiu, val la pena treure pit, aguantar la temperatura gèlida de l’oceà i submergir-se per explorar els bancs de coral i les espècies marines que hi habiten, com ara la nècora, el pop, l’estrella o la cabra de mar.
Les Cíes, però, són molt més que platges celestials. Les zones boscoses, també molt abundants, acullen espècies de flora i fauna endèmica. La manera més popular d’endinsar-s’hi és a través de la ruta de Monte Faro, un camí que penetra el bosc per acabar enfilant-se en ziga-zaga fins al cim, on s’ubica el far. Des d’allà es pot gaudir d’unes vistes panoràmiques que, sens dubte, queden gravades a la retina: les tres illes, les platges, els penya-segats i tota la ria de Vigo.
La riquesa natural d’aquest paratge és tal que davant el perill que es deteriorés es va declarar parc natural l’any 1980. Per aquest motiu, les visites es troben limitades i cal sol·licitar un permís a la Xunta de Galícia, que permet accedir a les illes del Far i Monteagudo a través d’una embarcació autoritzada. En canvi, a l’illa de San Mariño només s’hi pot arribar amb embarcació privada.
NO T'HO PERDIS
La posta de sol
Platja Amèrica, Melide o Patos són algunes de les ubicacions des d’on es pot gaudir d’una posta de sol única. L’estrella s’amaga per l’horitzó amb la silueta de les illes flotant al mig de l’aigua.