BASÍLICA DE SAINT-DENIS
La necròpolis dels reis
La república per excel·lència, la francesa, té, però, una admiració pels seus monarques que a l’extraradi de París, a la ciutat de Saint-Denis, compta amb un espai per recordar els reis gals, entre els quals els guillotinats Lluís XVI i Maria Antonieta. L’espai no és altre que la basílica de Saint-Denis, una construcció que té l’origen al segle IV, quan al lloc que ara ocupa l’altar major s’hi va construir un mausoleu en un emplaçament que es feia servir com a cementeri. Al segle V Santa Genoveva, la patrona de París, va adquirir els terrenys adjacents i en va edificar la primera església. No va ser fins al segle XII que l’abat Suger va fer enderrocar el temple carolingi existent per construir-ne un de gòtic. La badia de Saint-Denis i l’església es van convertir en necròpoli reial i dinàstica. Des de la mort d’Hug Capet la basílica conté les tombes dels reis de França, amb l’excepció de Felip I, que fou enterrat al monestir de Saint-Benoît-sur-Loire.
Concretament són 39 els reis de França enterrats a la basílica, que va esdevenir catedral l’any 1966, però també es troben les restes de diverses reines, prínceps, princeses i personatges històrics de rellevància com, per exemple, Carles Martell. Entre els monarques les estrelles enterrades a Saint-Denis són Dagobert, Pipi el Breu, Carles el Calb, Felip IV el Bell, Carles VI el Boig i Lluís XIV, el rei Sol.
Tot i els personatges il·lustres que la basílica té enterrats no és la de Saint-Denis una destinació habitual entre als milions de turistes que París rep any rere any. Situada en una de les ciutats que es consideren més conflictives dels suburbis de la capital francesa no és gens complicat arribar fins a la catedral. La línia 13 del metro deixa el visitant a un minut de la plaça on es troba l’edifici i l’ajuntament de la localitat. L’estació du el nom de Basilique de Saint-Denis i el viatge des de les parades més cèntriques de París no supera la mitja hora. I els fanàtics del futbol o rugbi poden aprofitar el viatge per visitar l’Estadi de França, casa de les seleccions d’aquests dos esports, que es troba a una parada de metro de la basílica de Saint-Denis.
Més enllà dels personatges il·lustres enterrats a la basílica, la visita és una llicó magistral per conèixer l’evolució de l’arquitectura i l’art sacre de més de mil anys d’història. Val molt la pena apropar-se fins a la basílica i pagar els poc més de deu euros de l’entrada.
NO T'HO PERDIS
Mite Maria Antonieta
Les tombes de Lluís XVI i Maria Antonieta són per si soles un atractiu. Les seves restes hi van anar quan van tornar les d’altres monarques que a la Revolució havien acabat a la fosa comuna.