Platja d'as Catedrais
La joia natural de Ribadeo
La platja de les Catedrals –praia das Catedrais en gallec– és el nom turístic de la platja d’Aigües Santes, situada al municipi gallec de Ribadeo, a la costa de la província de Lugo. La platja és coneguda amb aquesta referència a les catedrals per l’aparença dels penya-segats i va ser declarat monument natural per la conselleria de Medi Ambient de la Junta de Galícia l’any 2005.
Els trets més característics de la platja són els arcs i les coves, només apreciables a peu de platja durant la baixamar. Durant la plenamar, quan l’aigua adopta el seu nivell més gran, la platja és relativament petita, de fina sorra i segueix sent molt atractiva per al bany. Durant la marea baixa es pot accedir a un llarg sorral delimitat per una paret rocosa de pissarra i amb moltes formes cridaneres: arcs de més de trenta metres d’altura que recorden els d’una catedral, grutes de molts metres, passadissos de sorra entre blocs de roca i altres curiositats. Només cal esperar la marea baixa, descalçar-se, començar a caminar i un ja se sent a la glòria. Quan es pregunta a algun visitant de la zona acostuma a explicar que la platja de les Catedrals ha estat un caprici de la natura i que les seves roques acostumen a cridar l’atenció perquè semblen un decorat. Per la morfologia, aquesta platja es considera una de les més boniques del món i una de les veritables joies de Ribadeo.
L’accés resulta fàcil, ara bé, deixar la nostra empremta a la sorra només és possible durant la marea baixa. A As Catedrais s’han fet tradicionalment moltes fotografies, totes amb l’emoció d’un moment irrepetible. Cada imatge és única i cada record personal, també.
Atès el peregrinatge que habitualment es feia cap a aquesta platja, moltes vegades massificada, la Junta de Galícia va decidir activar un web de reserves per acudir-hi amb aforament limitat en els períodes d’alta afluència de visitants com l’estiu i la Setmana Santa. A més, un succés luctuós el 2018, quan una noia va morir en caure-li al cap una roca quan estava a l’interior d’una de les coves del sorral, va abocar irremeiablement a solucionar la massificació. La limitació de persones és únicament per al sorral, si només es vol veure aquest monument natural des dels senders o els miradors no caldrà reservar entrada. Però, com és lògic, la gent vol baixar a la platja i veure de prop aquesta meravella.
NO T'HO PERDIS
Fuciño do Porco
A uns 40 quilòmetres de la platja d’As Catedrais es troba aquesta gran fita senderista. Un camí de cinc quilòmetres amb unes vistes espectaculars i el plaer de poder desconnectar del món.