PALAU DE PETERHOF SANT PETERSBURG

La follia de Pere I el Gran

La follia de Pere I el GranGerard del Castillo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Dels monarques absoluts d’arreu d’Europa ha quedat per a la història la crueltat i les penúries que van patir els seus súbdits i que en alguns casos, com Rússia, van provocar la revolució que va acabar amb el seu llinatge. Per al delit dels que no van sofrir la seva crueltat han quedat els seus palaus faraònics i els tresors acumulats al seu interior que reben milions de visitants any rere any. La follia d’uns multimilionaris, en aquest cas de Pere I el Gran, tsar de Rússia entre 1682 i 1725, del llinatge dels Romànov, que omple els llibres d’història de l’art. En aquest cas, l’herència de Pere és la ciutat de Sant Petersburg, la joia del Bàltic al delta del riu Neva.

Una urbs que el tsar s’havia imaginat plena de palaus. En va poder construir la fortalesa de Sant Pere i Sant Pau, el primer assentament a la ciutat, i el palau de Peterhof, abans que, a la seva mort sense descendència masculina, la decisió de fer capital la ciutat bàltica del tsar fos revocada per retornar-la a Moscou. Una capitalitat que va anar a parar de nou a Sant Petersburg quan la seva filla, la tsarina Elisabet I, va pujar al tron el 1741 després d’enderrocar l’emperador nen Ivan VI de Rússia.

El palau de Peterhof, en una gran mostra d’originalitat, és conegut com el Versalles rus. Per arribar-hi es pot agafar un ferri al riu Neva en una parada situada molt a prop de l’altre gran palau de la ciutat, l’Ermitage. Es troba a uns 30 quilòmetres del centre i també s’hi pot accedir per terra en una combinació de metro i bus. La visita mereix més d’un dia per gaudir amb tranquil·litat del gran palau de Peterhof i de les fonts del jardí superior i el jardí inferior. A més del gran palau, el complex compta amb els palaus de Monplaisir (la primera construcció a la zona) i Marli, així com el pavelló conegut com l’Hermitage (res a veure amb l’escenari protagonista de la revolució de 1917). Tots es van erigir durant la fase inicial de Peterhof durant el regnat de Pere el Gran. Els jardins inferiors també alberguen grans hivernacles, així com al parc d’Alexandra que es troba al palau de Nicolau I.

El que es pot veure en l’actualitat a Peterhof està lluny de ser l’original. I és que les forces de l’exèrcit alemany que van envair la ciutat a la Segona Guerra Mundial van destruir Peterhof a gran escala. Moltes de les fonts van desaparèixer i van fer explotar part del palau.

NO T'HO PERDIS

Viatge en metro

Si el metro de Moscou és un museu soterrani, el de Sant Petersburg també té estacions dignes de ser visitades. Per anar a Peterhof per terra es pot agafar el metro fins a Avtovo i un cop allà, el bus.

tracking