Český Krumlov
Una ciutat treta d'un conte
El riu Moldava serpenteja al seu pas per Ceský Krumlov, una petita ciutat medieval de la Bohèmia meridional que s’alça enmig d’un meandre, quedant arraulida pel curs del riu.
Diuen que és l’indret més bonic de la República Txeca, inclús per davant de Praga. La ciutat agrupa en una petita porció de terreny importants edificis d’arquitectura medieval gòtica, renaixentista i barroca de gran bellesa que la converteixen en una de les joies del país i, per tant, en una excursió obligatòria en qualsevol viatge a Praga. A dues hores i mitja de la capital, s’hi pot arribar de manera còmoda en un autobús que té el mòdic preu d’entre 141 i 185 corones txeques (entre cinc i set euros) per trajecte i un dia és suficient per poder conèixer els seus racons.
En arribar, la ciutat, que recorda l’escenari d’un conte fantàstic, convida a perdre’s per l’entramat de carrerons del nucli antic i deixar-se sorprendre per la varietat de colors que ofereixen les façanes de les cases adossades fins a arribar al castell. És l’obra més important de la ciutat i la seva construcció es remunta al 1240. De fet, es tracta del segon castell més gran de la República Txeca després del de Praga, una obra superlativa pels 22 quilòmetres quadrats de la ciutat. D’estil originalment gòtic, agrupa quaranta edificis també d’estil renaixentista i barroc.
La torre del palau, que s’alça 86 metres per sobre del riu per coronar el castell, és el símbol més emblemàtic de la ciutat. Les muralles guarden també un gran jardí rococó del segle XVII i l’església de San Vito, un temple d’estil gòtic que data el segle XV i que conserva frescos de l’època. El pati també alberga un dels teatres barrocs millor conservats del món. L’edifici original es conserva sense haver estat reconstruït i avui dia encara s’hi representen funcions barroques.
Les vistes panoràmiques des del castell són un indispensable de la visita. Des del punt més alt de Ceský Krumlov es pot observar la ubicació tan curiosa d’aquesta ciutat, rodejada pel riu, i les teulades roges i punxegudes que donen un aire pintoresc al paisatge.
A la fossa que rodeja el castell hi habiten ossos des de l’època dels Rosenberg i en l’actualitat hi viuen dos exemplars.
Per tot això, tant el castell com el nucli antic van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1992.
No t'ho perdis
Façana del castell
Les façanes del castell estan decorades amb pintures i murals d’estil barroc, renaixentista i gòtic i rococó que guarneixen la zona. Els balcons es vesteixen amb flors de colors.