Riky Casellas
“Caldria insistir més en la cultura del reaprofitament”
Després de crear, ara fa nou anys, una pàgina de Facebook dedicada al mercat de segona mà, acaba d’impulsar una plataforma que segueix la mateixa filosofia, però incorporant nous serveis i una interfície més còmoda per a l’usuari.
En què consisteix la plataforma?
És una web on els usuaris poden registrar-se i publicar gratuïtament anuncis per posar a la venda articles que no facin servir. Hi ha diferents categories: roba, electrònica, motor, esports, mobles, videojocs...
Com va néixer el projecte?
Els inicis cal buscar-los en la pàgina web de Facebook que vam crear el 2012, Segona Mà Andorra, i que a dia d’avui té més de 19.000 persones registrades. El portal va un pas més enllà, perquè permet als anuncis tenir més visibilitat.
En quin sentit?
En el sentit que a la pàgina de Facebook, per exemple, t’has de dedicar a fer scroll, anar baixant per mirar tots els anuncis nous. Allà no hi ha una manera de classificar els productes. A la web està tot categoritzat, és molt més visual i resulta molt més fàcil trobar el que busques.
S’hi han incorporat novetats?
Sí. Per un costat hem afegit un apartat d’animals, per recuperar mascotes que s’han extraviat, i un altre d’objectes perdut. També tenim una secció de feina, totalment gratuïta, en què la gent pot oferir-se per treballar, o en què les empreses poden publicar les seves ofertes. I a l’apartat Última hora els comerços de productes alimentaris poden publicar ofertes a final del dia. Per exemple una pastisseria que encara tingui pastes i croissants a última hora.
Tots els serveis són gratuïts?
Per a l’usuari final, sí, però hi ha tres apartats en què els anunciants han de pagar: immobiliàries, concessionaris i comerços. Però per publicar un anunci de compravenda entre particulars n’hi ha prou d’estar registrat. A més, el procés és molt ràpid.
La crisi de la Covid-19 ha revifat l’interès per la segona mà?
Crec que sí, que la situació que estem vivint ha augmentat molt més la necessitat de la gent de vendre les seves coses. I és normal voler treure profit d’una cosa que no utilitzes: li dones una segona vida i pots rebre diners o una altra cosa a canvi.
Hi ha prou conscienciació al respecte?
A tot el món s’està donant aquest fenomen, cada cop més, però crec que encara caldria insistir més en la cultura del reaprofitament. Mentalitzar-nos que el nostre consumisme és excessiu, i que de reciclar i reaprofitar és una opció vàlida.
Quantes transaccions es poden fer al cap d’un dia?
És una dada que no controlem. Tenim moltes publicacions diàries, però no mantenim contacte amb els usuaris i no sabem quantes operacions acaben prosperant. Això sí, si algú té un problema ens pot avisar, perquè volem evitar a tota costa que es produeixin estafes.