Amparo i Cèlia
“Lespardenyeta s'ha incubat entre reixes i en pandèmia”
Són treballadores socials a la presó i les fundadores de la marca de joies Lespardenyeta, un projecte quilòmetre zero que neix de converses a la presó i es cuina a foc lent durant els caps de setmana. S’estrenen al Contradans d’Ordino.
Què és Lespardenyeta i com va néixer?
Diem que és un sentiment fet joia. Un Nadal, mentre treballàvem a la presó, la Cèlia i jo ens vam plantejar el significat dels regals. De petita, jo ballava en un esbart dansaire i ella era sardanista. Ens vinculava l’espardenya i veiem aquest objecte com un símbol, un emblema que canvia de significat amb la persona. Vam investigar i vam veure que no existia cap joia.
Com van decidir llançar-se a la piscina en ple confinament?
És un projecte que s’ha incubat entre reixes i en pandèmia! Vam començar a dibuixar esborranys i el que més ens va agradar el vam portar a un taller de joieria on van fer un prototip en 3D... i el vam tirar endavant.
Com aconsegueixen reproduir cada detall?
Es tracta d’un treball manual molt minuciós amb la tècnica a la cera perduda. Cada peça és única, perquè per mantenir les textures el poliment és rústic. Hem aconseguit reproduir totes les textures: la loneta de cotó, l’espart, la tela de sac. I apostem per fer-ho tot el cent per cent al país i artesanal.
S’estrenen al mercat del Contradans, a Ordino.
Aquest mercat ens toca de ple el cor. Res està més vinculat a una espardenya que un esbart... Hem acceptat la invitació perquè va molt amb nosaltres i el nostre producte.
Com afronten aquesta primera experiència?
Estem, sobretot, molt il·lusionades i no tenim cap expectativa ni objectiu.
Quantes espardenyetes han venut en tota la vida del projecte?
Vam començar a vendre el primer trimestre del 2020 i, fins ara, n’hem venut unes 300.
Quina és la comanda més estranya que els han fet?
Ens han demanat una espardenyeta feta de plata del número 43 per posar en una taula. Una altra comada curiosa va ser la d’un senyor que tenia sis filles i va encarregar una espadenyeta d’or de sis quirats per a cadascuna. També hi ha el cas d’una senyora a qui la família li va regalar una de les nostres joies per a l’aniversari. Feia 102 anys. La gent compra aquesta joia perquè guarda història, cultura i tradició.
Entreguen les joies d’una forma molt especial.
Les il·lustracions del packaging són una joia. Les va elaborar Antonio Rodríguez, un il·lustrador valencià que l’any 1801 va viatjar per tot Espanya i va fer gravats dels vestits tradicionals. Nosaltres hem recuperat el llibre del Museu del Disseny de Barcelona i hem agafat les imatges que va fer quan va ser a Catalunya.