Èlia Susanna

“El terrorisme tornarà a campar a l'Afganistan”

Coordina l’Escola de Pau i Estudis Globals de la Universitat de Lleida. Va viure a l’Afganistan entre el 2008 i el 2012, on va documentar-se per a la tesi. Avui al migdia ofereix una xerrada sobre el país a la sala d’actes de l’UdA.

Èlia Susanna

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els talibans han tornat al poder a l’Afganistan. S’ho esperava?

És una notícia que m’ha agafat de sorpresa, però té un antecedent en l’acord secret entre l’administració Trump i els talibans per retirar les tropes. La decisió de Biden d’acabar de treure l’exèrcit del país, afegida a la guerra de guerrilles dels talibans, que no ha trobat una força capaç de frenar-la, ha accelerat els esdeveniments.

L’exèrcit afganès estava preparat per contenir l’ofensiva?

No s’ha fet la feina per formar-lo i dotar-lo de les eines necessàries per defensar el país. Els americans en particular i la comunitat internacional en general creuen que amb armes de primer nivell pots guanyar qualsevol conflicte. Però en una guerra de guerrilles com la d’Afganistan el coneixement del terreny és clau, i és en aquest punt on l’estratègia ha fallat.

Per què no ha funcionat el projecte de democratització del país?

El pla està molt ben dissenyat sobre el paper, però no s’ha implementat. Les organitzacions internacionals que l’havien d’implementar no coneixen ni respecten la cultura afganesa. Els seus treballadors vivien en complexos fortificats amb muralles de formigó armat, total ment separats de la població.

Quines conseqüències per a la seguretat internacional tindrà el control talibà?

El terrorisme tornarà a campar a l’Afganistan. D’aquí a poc tornarem a veure xarxes de terrorisme internacional amb forta presència al país. Aquests grups s’hi estan fent forts perquè els talibans no tenen recursos propis i han de recórrer a l’economia criminal, com ara el tràfic d’opi i d’armes.

Per què?

Perquè els diners de l’estat afganès estan en fons internacionals bloquejats.

La democràcia pot arrelar a l’Afganistan?

És una pregunta molt difícil de respondre. Hi ha valors democràtics en la societat afganesa. N’estic convençuda. Però la democràcia liberal tal com l’entenem no pot arrelar-hi. És una societat malalta per haver viscut dècades nivells de violència molt alts. I una societat malalta fa servir les institucions d’una manera malalta. També hi ha altres factors en joc.

Com ara?

És una societat molt comunitarista, en què el cap de casa dins la família i els cabdills en les comunitats locals tenen molt de poder.

Els talibans s’han moderat, com volen fer-nos creure?

No. Trancten molt bé els periodistes internacionals, però la gent pateix.

tracking