Javier Crespo
“Molts no saben que són músics fins que es posen a tocar”
Imparteix al costat de Jordi Barceló les classes de percussió del projecte Batukand, una iniciativa del Comú d’Escaldes-Engordany. Les sessions tenen lloc cada dimarts i dijous a la tarda al Centre Social i Recreatiu de Fiter i Rosell.
Què és Batukand?
És un projecte que neix amb la voluntat de fer conèixer el món de la percussió, i més concretament la batucada, entre joves i adults, amb tallers pràctics cada dimarts i dijous.
Com va sorgir la idea?
Des de fa un any soc professor de percussió a l’escola La Grandàlia, que dirigeix Jordi Barceló, i com que ja tenia experiència a muntar grups de batucada a Barcelona, vam decidir traslladar aquest concepte a Andorra, amb la col·laboració del Comú d’Escaldes-Engordany.
No existia aquest tipus de formació al país?
Tan específica no. Per això hem hagut de comprar instruments molt concrets de la música brasilera, com surdos, caixes, agogós, repeniques... Però a les classes tampoc ens limitarem al folklore brasiler: també volem fer música d’altres cultures llatinoamericanes, i treballar fins i tot ritmes flamencs.
Qualsevol persona pot assistir a aquestes classes?
Sí, la idea és començar amb tres grups: dos d’adults i un de joves de 9 a 16 anys. Però en funció de com vagin les inscripcions no descartem ampliar-los. També cal dir que les primeres sessions són comple- tament gratuïtes, perquè tothom que vulgui ho pugui provar.
Cal tenir coneixements musicals previs o nocions de llenguatge musical?
Tal com ho enfoquem nosaltres, es pot treballar amb coneixement zero. Es tracta d’anar aprenent practicant ritmes.
Potser algú descobreix que té habilitats que ni coneixia...
Acostuma a passar. Molts alumnes no saben que són músics fins que es posen a tocar per primera vegada. L’important és que t’agradi i ho gaudeixis.
L’activitat es quedarà a l’aula o volen anar més enllà?
No volem que aquests cursos siguin només unes hores de classe i ja està. La voluntat és crear grups de batucada que puguin fer actuacions al carrer.
Quantes persones poden integrar un conjunt d’aquest tipus?
Com més gent millor, tot i que l’habitual és que un grup de batucada tingui unes 20 persones. Però si són més, o menys, tampoc passa res.
La percussió té fama injusta de ‘fàcil’?
Sí, es té la idea errònia que la percussió és només donar cops, i no és així en absolut. La percussió també és melodia, i s’ha d’abordar des d’un punt de vista melòdic i no només rítmic. Per exemple els surdos, els tambors brasilers, tenen afinació. Has de ser constant rítmicament, però també has de fer frases musicals, cantar internament. Tot plegat és més complex del que sembla.