Miquel Medall

“Seria molt beneficiós que el vi andorrà tingués una DO”

Medall és l’encarregat de vetllar perquè les vinyes de la finca de l’Any de la Part d’Ordino donin un fruit que permeti fer vins de la millor qualitat. Uns vins, afirma, que encara són “massa” desconeguts a l’estranger.

Miquel Medall

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com va iniciar-se en l’enologia?

Quan tenia 13 anys. La meva tia tenia una cava molt petita a Sant Sadurní d’Anoia i a l’estiu vaig anar a ajudar-hi unes hores cada dia. La feina em va agradar.

I li va agradar tant que va decidir formar-se.

Sí. Vaig estudiar per ser tècnic especialista en viticultura i enologia a l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, on fa 25 anys que dono classes. Més endavant m’he format més.

Com és que va venir a parar a Andorra?

Una molt bona amiga i exalumna, la sommelier Judith Cercós, va dir-me un dia: “He d’anar a un tast de vins a Andorra Per què no m’hi acompanyes?”. Allà vaig conèixer el Celler Casus Belli.

Des de quan hi està vinculat?

Des del 2015.

Les vinyes de Casus Belli estan situades a uns 1.300 metres sobre el nivell del mar. Quin impacte té l’altitud en el desenvolupament de la planta?

La latitud és un factor important, però també ho és l’orientació. Com que som a la Vall del Nord, tenim menys hores de sol i això fa que el cicle vegetatiu de la vinya sigui més curt. És a dir, que el període des que la planta brota fins que el fruit madura s’escurça.

Les gelades deuen ser un maldecap per a vosaltres. Com us hi adapteu?

Podem els ceps tard perquè brotin entre el 15 i el 20 de maig. En aquestes dates és menys probable que els afecti una gelada de primavera. Després utilitzem diverses tècniques per aprofitar al màxim la llum solar i accelerar el creixement de les plantes.

Per què?

Per la mateixa raó. A Ordino, les primeres gelades de tardor solen començar a finals de setembre, quan el fruit encara no ha madurat. Allargar gaire més el procés és arriscar-se a perdre la collita.

Cada vegada hi ha més cellers que planten vinya en zones altes. Creu que aquesta tendència es mantindrà o és una moda passatgera?

Creixerà. La manca de precipitacions i la pujada de temperatures fan que els ceps brotin i madurin abans, sobretot a les zones més baixes. Les zones més altes, on hi sol haver temperatures més temperades i més pluja, poden donar-te més regularitat en la producció.

Creu que seria positiu que Andorra estigués reconeguda amb una DO?

Sí, seria molt beneficiós que el vi andorrà tingués una DO, sobretot a l’hora de comercialitzar i donar a conèixer el producte.

tracking