María Cárdenas

“Ser reserva de la biosfera crea llocs de treball”

És coordinadora de les activitats de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Iberoamericanes i del Carib. Aquests dies és a Andorra per conèixer la proposta andorrana perquè tot el territori sigui reserva de la biosfera.

María Cárdenas

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què hi ha vingut a fer, a Andorra?

Hem constatat l’interès, al país, d’estendre la reserva de la biosfera al conjunt del territori. Aquests dies mantindré diverses reunions amb autoritats interessades en el projecte.

Quines condicions ha de complir un país per ser reserva de la biosfera?

Les mateixes que té una regió declarada reserva de la biosfera. Ha de tenir una zona nucli, és a dir, un espai natural protegit, una zona tampó, en què són permeses les activitats turístiques i educatives sostenibles, i una zona de transició, en què hi ha més marge per al desenvolupament, sempre que sigui sostenible.

Quan podria esdevenir reserva de la biosfera, el Principat?

És un procés llarg. No es pot fer precipitadament.

Quins consells donaria a les autoritats andorranes?

Que treballin des del començament amb tots els actors clau i que impliquin tothom en el projecte. Perquè tinguin èxit, aquests processos han de ser compartits per tota la població. Tothom ha de sentir que en forma part.

Quins beneficis podria tenir per a Andorra en el futur que tot el país esdevingui reserva de la biosfera?

No hi ha cap país que sigui reserva de la biosfera. Les illes Maldives hi han estat treballant durant molts anys, però no hi ha més exemples al món. Només això ja enviaria un missatge molt important a la comunitat internacional.

I, anant més al detall, quines oportunitats obriria això?

És un incentiu per aprofundir en un model de desenvolupament respectuós amb el medi ambient, per crear un compromís nacional amb la sostenibilitat i per establir un ordenament territorial conscient de l’ús dels recursos.

Quin impcate tindria sobre el turisme?

Molt positiu, ja que cada vegada hi ha més interès en les destinacions sostenibles. Ser reserva de la biosfera crea llocs de treball. També és una oportunitat per desenvolupar les energies netes.

Quins costos pot tenir el procés d’adaptació del país a l’estatus de reserva?

Cal minimitzar els possibles conflictes que puguin sorgir durant el procés de transició. Per aquesta raó són molt importants dues coses, com he dit abans: implicar tothom, sobretot els joves, i fer les coses amb temps.

Què recomana al Govern?

Que tots els departaments treballin en equip i de manera coordinada.

tracking