SANDRA COLELL
“El barret que tria és una de les peces més icòniques”
Va estudiar disseny i posteriorment va cursar un màster de gestió cultural. Apassionada per tot el relacionat amb la cultura -sobretot l’art contemporani i la cultura visual-, ara fa un any que treballa com a guia al Centre d’Art d’Escaldes.
El Centre d’Art d’Escaldes acull fins al 29 de gener una exposició sobre el món de la màgia vinculada a la famosa saga literària i cinematogràfica de Harry Potter. En parlem amb una de les seves guies.
D’una exposició de Toulouse Lautrec, passant per Pecats Capitals fins a Harry Potter. És un canvi important...
En la programació anual sempre intentem oferir una oferta diferent. L’any passat, per exemple, vam acollir una exposició de Marvel, també dirigida a un públic familiar o popular.
Ara fa 20 anys que es va estrenar la primera pel·lícula de la saga màgica. L’exposició fa un homenatge a l’efemèride?
Sí. És cert que s’ha intentat fer coincidir tot una mica. A més, aprofitant la data, els cinemes Illa Carlemany també aprofitaran per tornar a projectar totes les pel·lícules la saga.
Què podem trobar a la mostra?
Tenim els photocalls i els espais ambientats que intenten transportar el visitant a escenes de la pel·lícula. Després hi ha objectes que són cessions de particulars i també quadres i il·lustracions, una part de les quals venem com a marxandatge.
Com s’arriba fins a aquests col·leccionistes?
En aquest cas l’empresa intermediària ens proporciona el format de l’exposició.
L’exposició està pensada específicament per a gent que és fan de la saga?
No. És una exposició dirigida a tothom, com qualsevol mostra que acollim.
Hi ha hagut una generació de lectors que ha crescut amb Harry Potter. Es percep amb l'edat del públic que visita l’exposició?
De fet, no, perquè ve gent de totes les edats: públic familiar, gent gran, gent jove que ve en grup, fanàtics de la saga, turistes que han vingut de pas aprofitant el pont... En realitat és un tema que té força tirada i el públic és molt ampli.
Què atreu més als visitants?
Els espais d’interacció. Tot allò que es pugui tocar. A la gent li fa molta il·lusió els escenaris.
Quin element de l’exposició troba més significatiu de la saga?
Potser el barret que tria. És de les peces més icòniques, de la mateixa manera que l’andana 9 3/4.
Si pogués proposar una exposició, com a guia, quina seria? Trobo que és interessant equilibrar els diferents tipus d’exposicions que fem. Això és el que seguiria demanant de cara al 2022. Personalment, m’agrada molt l’art contemporani, però no sempre el gust personal influeix en la programació.