Elsa Punset

“Només envelleix aquell que perd la curiositat”

Reflexionarà sobre les oportunitats que brinda la pandèmia amb la conferència ‘Propostes per a aquests temps extraordinaris’, que se celebrarà demà a les 12.30 hores organitzada per l'EFA. Cal fer inscripció prèvia per rebre el codi d'accés de connexió a través de Zoom

Elsa Punset

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia ens brinda una oportunitat?

Són temps extraordinaris i, probablement, no tornarem a tenir mai una oportunitat tan clara i urgent per transformar les nostres vides i el món en què vivim.

Prestem poca atenció a les nostres emocions?

Vam dedicar el segle XX a explorar com millorar la nostra salut física, però ens vam abandonar en l’àmbit emocional. El segle XXI serà el de la salut mental i emocional.

L’edat adulta és tard per desenvolupar la intel·ligència emocional?

Això ho crèiem abans, quan es pensava que el cervell i les emocions humanes eren inamovibles. Ara sabem que podem aprendre fins a l’últim dia de la nostra vida.

Som més intel·ligents emocionalment en l’actualitat?

Durant segles hem glorificat valors tradicionalment masculins, que semblaven necessaris per sobreviure, com ara la força bruta o la conquesta. Ara estem transformant l’escala de valors per donar importància a la compassió i les habilitats que tenen a veure amb la cura. Aquesta revolució de la cura, que afecta valors tradicionalment femenins molt menystinguts fins ara, ho està transformant tot.

Per què existeix la síndrome de l’impostor?

Si ets humà estàs programat per la creativitat, per fixar-te metes, buscar solucions i descobrir el món que et rodeja. Però davant aquest potencial innat hi ha la necessitat biològica de sobreviure que ens porta a refugiar-nos en el que coneixem i a desconfiar de la nostra originalitat. Només envelleix aquell que perd la curiositat.

Què és l’optimisme intel·ligent?

Es basa en l’acció i no en el somni. És l’actitud de les persones que miren el futur amb esperança. On els pessimistes pleguen els braços els optimistes posen fil a l’agulla. En temps extraordinaris necessitem una epidèmia d’optimisme.

Existeix el ‘no-intel·ligent’?

Sens dubte, existeix una actitud fantasiosa, merament somiadora, que no serveix de gaire.

Què diferencia les persones amb bona i mala sort?

La ciència ens ensenya que bona part de la sort depèn d’un factor: la capacitat de generar o aprofitar les oportunitats.

Com ha estat créixer amb Eduard Punset com a pare?

Era un optimista radical: no creia en la tristesa, la renúncia o la resignació. Allà on els humans s’esgoten, ell portava aquella brúixola, aquell escut protector. Quan era una nena aquesta alegria m’enlluernava i em reconfortava.

tracking