Xavier Rebés

“La pedra seca té avantatges que la fan competitiva”

Apassionat de la pedra seca i editor, ha traduït i publicat a través de l’Editorial Andorra aquest manual, original d’una fundació suïssa, publicat el 1996. El llibre ja està disponible i properament se’n farà una presentació pública.

Xavier Rebés

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com descobreix aquest llibre?

Amb la Fundació el Solà anem a molts congressos internacionals i en un vam veure aquest llibre, el qual, a més, va guanyar premis pel seu disseny.

Què hi podem trobar?

Doncs és un manual específic dedicat a la construcció amb la pedra seca, que n’hi ha pocs. Sí que hi ha capítols de llibres, però específic, cap.

Quins beneficis té la pedra seca?

Doncs les parets de pedra seca, les que aguanten el marge, i també cabanes i cisternes, són ràpidament colonitzades per tot tipus d’insectes i plantes, que hi fan seu el lloc. Hi ha plantes que estan quasi de manera exclusiva en aquestes parets. A més, manté la terra, filtra la pluja quan hi ha aiguats...

I això beneficia els conreus?

Sí. Els insectes que es posen a dins dels marges són depredadors d’altres tipus d’insectes i mantenen l’equilibri. La pedra seca gairebé té totes les qualitats i molts pocs defectes. Sostenibilitat, durabilitat, ecologia... tots els elements són positius.

Amb el manual es pot aprendre a construir amb pedra seca? Aprendre a construir no és cosa de llegir un llibre. La gent que el vulgui comprar que no es pensi que és la panacea. El que sí que dona són eines per observar la pedra seca amb més informació.

Però en destaquen els gràfics, del llibre, oi?

Amb les imatges n’hi ha prou per veure, si es coneix una mica com es construeix amb pedra seca, quines tècniques s’empren i el detall que vol aportar aquella imatge en particular.

Què suposa que sigui patrimoni de la humanitat?

Doncs que és un patrimoni que paga la pena conservar. Però, a més, té avantatges que la fan competitiva actualment. El dia que allò caigui només et fa falta la gent que sàpiga com tornar a fer el portell. La pedra seca manté totes les característiques mentre se’n faci un manteniment. A més, no cal portar material, la pedra ja hi és.

Quin és el seu element preferit?

En una cabana, que és com una casa, sembla que li donem més importància. Però per a mi els marges tenen un sentit més identitari, perquè dibuixen el paisatge, mantenen la terra al lloc... S’ha de saber agafar en el seu conjunt. La pedra seca és l’element, però la tècnica és la que la defineix.

Però, va més enllà del fet.

És una necessitat. L’home quan és al camp ha de resoldre els problemes i ho ha de fer amb allò que té. Tots els elements tenen un sentit i resolen un problema.

tracking