AINA MARGALEF

“Una mala decisió pot provocar un accident a la muntanya”

La pràctica d’esports de muntanya la va empè­nyer a formar-se en nivologia i riscos geològics. Al gener impartirà el curs de l’EDNA ‘Neu, allaus i seguretat a la muntanya hivernal’ per a excursionistes novells.

Aina Margalef

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quin és l’objectiu del curs?

Donar unes eines bàsiques als participants per poder entendre bé un butlletí d’allaus, llegir un mapa, conèixer la cartografia, fer un rescat... tot a nivell bàsic. És un primer contacte amb tots aquests temes.

El temari inclou la preparació de la sortida i primers auxilis. Quin és el material imprescindible per sortir a la muntanya?

El material de rescat bàsic és el DVA, la pala i la sonda. És un trinomi que hauria de portar tothom. Llavors hi ha altres elements com les motxilles airbag que, en cas d’allau, ens donen més possibilitats de no quedar enterrats.

També sobre la meteorologia i nivologia. Fins a quin punt és important consultar la previsió del temps?

És important consultar-la perquè si no aquesta feina l’hauríem de fer un cop arribem a la muntanya. Tenim sort que hi ha gent que s’hi dedica però nosaltres l’hem de saber llegir i interpretar.

També parlen del factor humà…

Sí. Fa referència a la presa de decisions. La majoria de vegades que tenim un accident a la muntanya és perquè hem pres una mala decisió. Al curs intentem entendre quines són per poder rectificar-les a temps.

L’última part del curs són unes pràctiques a la muntanya al parc DVA. En què consisteixen?

Dividim el grup en dos i fem dues activitats. Mentre un fa un perfil de neu per conèixer quines són les capes febles que poden col·lapsar, l’altre aprèn a fer un rescat sobre el terreny amb un petit taller de sondatge on es busquen DVA enterrats.

A principi d’aquest mes es va acumular un gruix mai vist a les muntanyes que va provocar que el perill d’allau se situés a 5/5. Entenc que és un bon moment per parlar de precaució…

Vam tenir unes nevades molt importants que van venir acompanyades d’unes temperatures molt altes. Això, quant a estabilitat, és molt dolent. De totes maneres, la majoria d’accidents no es donen en aquestes situacions perquè la gent, per sentit comú, ja no surt a la muntanya. La majoria d’accidents passen amb perill 3, quan hi ha la falsa sensació que tot està bé.

La gent és inconscient i irresponsable a la muntanya? Penso que hi ha gent que no té la informació i, per tant, és més aviat desconeixement que no pas inconsciència. També he de dir que molts participants, després de fer aquest curs, se senten menys segurs perquè són conscients del perill.

En què aprofundeix el nivell 2?

Aprofitem que ja estem familiaritzats amb el perill per analitzar situacions més pràctiques.

tracking