Nadir Ortolani
“Sovint cuinem plats difícils només per la foto d'Instagram”
És l’organitzadora del taller gratuït ‘Menú fàcil de Cap d’Any’, que aquesta tarda (18 h) imparteix el tècnic gastronòmic Manuel Fernández a la sala de festes d’Encamp. El fil conductor són les propostes saludables.
Vostès proposen un ‘Menú fàcil de Cap d’Any’. No és contradictori?
No ho ha de ser pas. Es tracta de mostrar opcions per preparar un sopar per acomiadar l’any amb receptes que siguin pràctiques i fàcils de fer. En concret, la idea central d’aquest taller és poder fer plats deliciosos utilitzant productes sense gluten.
Una opció que també té molts adeptes entre persones que no pateixen celiaquia.
Sí, perquè en realitat aquestes receptes i aquest tipus d’alimentació és apta per a tothom. Una persona no celíaca també pot consumir aliments sense gluten. Es busca, al cap i a la fi, apostar per una alimentació més saludable en tots els sentits.
Durant les festes s’acostuma a fer el contrari. Menjar de tot i en excés... És cert que en aquestes dates està ben vist menjar en grans quantitats i sense control. Però després en patim les conseqüències, a curt i a llarg termini. Tenim problemes digestius, ens engreixem... i després ens veiem forçats a seguir dietes molt agressives que són contraproduents. Per contra, podem sopar molt bé sense que la salut se’n ressenti.
Quins aliments troba a faltar en un àpat de Cap d’Any?
Per exemple, no es tenen compte els vegetals. I deixem de costat molts aliments que aporten moltes coses i que tenen molt bon gust, però que, pel motiu que sigui, no fem servir.
Per exemple?
Sense anar més lluny, com a aperitiu es pot preparar un humus de pastanaga amb coco. És una cosa que mai a ningú se li acudiria fer. O preparar una granola, una combinació de fruits secs, però fer-la salada, amb curri. Es tracta de jugar amb elements que podem tenir a l’abast i que no surten caríssims. I que es poden fer a casa amb total tranquil·litat.
Ens passem massa hores a la cuina buscant la sofisticació?
Sí, i això passa no tan sols pel que fa als àpats. Tendim a complicar-nos la vida quan potser a vegades és preferible buscar la senzillesa.
La preparació dels àpats de Nadal sol ser motiu d’estrès.
Ens estressem precisament perquè sovint volem cuinar plats molt difícils, a vegades més de cara enfora, simplement per tenir la foto d’Instagram.
Per aparentar...
Estem molt pendents de demostrar coses i potser és perd la part més essencial, que és gaudir. Si no tenim temps de gaudir amb la família i els amics, ja no són celebracions. No és normal estar-se cinc hores cuinant i després seure a taula com si res.