Sara Valls
“Fa temps que la gent té interès pel producte natural”
És una jove que va canviar una feina al comú d’Andorra la Vella per apostar plenament per una activitat que primer formava part del seu desenvolupament personal i que finalment s’ha convertit en una dedicació completa.
Què és Color Botànica?
Bé, al final ha acabat sent el nom a través del qual em comunico amb els clients. El que fem són tints naturals per a la roba.
Quin tipus de tint?
Treballo sempre amb productes naturals, que és el que ens diferencia. Utilitzo clavell moro, alvocat, pells de ceba, camamil·la, magranes, clavells, que, per cert, me’ls donen els comuns de les rotondes quan acaben la seva funció... de tot, però sempre d’origen natural.
Però, com es passa del producte natural al tint?
Lo més difícil, en veritat, és preparar la roba. Per al tint el que faig és bullir el producte, res més. Cal, però, afegir després les sals minerals i el vinagre i d’altres ingredients, que em permetrà no dir perquè és el que jo aporto al producte.
Com obté els materials?
Doncs són tots naturals i ja tinc els meus llocs aquí a Andorra on vaig a buscar-los, en el cas de les flors. Però també la gent que em coneix em guarda les pells dels alvocats i de les diferents fruites amb una bossa i quan em diuen que la tenen plena, m’avisen i jo la recullo.
I es pot tintar tot tipus de roba?
Bé, allò important és que sigui roba orgànica de cotó, de lli o de llana, però que el producte sigui natural i orgànic, perquè si no els tints no es queden a la roba. Amb el teixit industrial no es queda.
Quins tipus de productes elabora, doncs?
Doncs faig samarretes, bosses, vestits, quimonos, moneders, mocadors, quasi de tot, però sempre amb tèxtil orgànic.
S’ha de tenir alguna cura especial amb aquesta roba?
Bé, cal tenir en compte que els tints naturals són molt sensibles als del pH, per això caldria emprar un sabó amb pH neutre o un que siga el més neutre que trobem i també cal tractar-la com roba delicada amb el programa adient a la rentadora i rentar-la amb productes de colors similars. Però sobretot el que s’ha de procurar és no estendre la roba amb exposició directa al sol, és millor fer-ho a l’ombra.
També fa tallers, oi?
Sí, sobretot amb els comuns i principalment a Ordino organitzem tallers sobre els diversos tipus de tints i també sobre materials i altres coses. Però també vaig variant perquè la gent que n’hagi pogut fer algun segueixi tenint interès i aprenent.
Com responen els clients?
Ja fa un temps que la gent té molt d’interès pel producte local i també pel producte natural que aprofiti el que tenim al voltant i que sigui respectuós amb el medi ambient.