Joan Xandri

“Veure que la vida seguia em va inspirar molt”

Tres anys després d’‘Alternatura’, l’artista andorrà exhibirà a partir de dijous la nova exposició a la galeria Taranmana: ‘Pervivència’, una reflexió sobre la nostra relació amb la natura a través d’un element central, el bosc.

Joan Xandri

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Per què ‘Pervivència’?

El punt de referència de la meva obra artística és sempre la natura. En aquest cas, em baso en una anècdota que vaig viure fa uns anys.

Ens la pot revelar?

Un amic tenia una casa de pagès a Igualada que es va cremar. Jo vaig anar a veure-la i estava tota negra. Semblava com si estigués tot mort. Al cap d’un any hi vaig tornar i havia reviscut tot. La vida segueix i a mi, això, em va inspirar molt.

Quin període de creació abraça el projecte que presenta?

M’hi vaig posar mig any després d’Alternatura, el treball que vaig fer el 2019. Vaig estar sis mesos sense fer res i després vaig reprendre la feina. Sempre acabo una mica saturat i necessito una mica de temps de tranquil·litat.

Què vol explicar a través d’aquesta mostra?

Allò que realment m’interessa és la natura en profunditat. Jo m’hi trobo com a casa. Critico una mica el fet que la societat veu la natura des d’una perspectiva bastant superficial.

Quins materials o quina tècnica ha utilitzat per representar-ho?

És tinta xinesa sobre paper i és tot en blanc i negre. Jugo amb paper perquè és l’element més natural i més genuí que hi ha lligat a l’arbre. També m’interessava el paper perquè aporta una fragilitat especial que accentua l’obra.

Quantes peces conformen l’exposició?

No és la típica exposició de quadres penjats en una paret. Es tracta d’una instal·lació en què l’obra és tot un conjunt i la gent es pot passejar enmig de les obres, com si fos un laberint. També trobem, però, cinc quadres de 70x100 i vint quadres de 50x70.

Destacaria alguna peça per algun motiu especial?

Hi ha una obra que està formada de tres peces i que representen la metamorfosi de l’arbre. De fet, explica la degradació de l’arbre amb el foc. És un tríptic.

Francesc Rodríguez comentava que la reflexió prèvia de les seves obres s’allunya dels moviments del mercat o dels automatismes de certs corrents artístics. Hi està d’acord?

Jo realment no sé què està de moda. Faig allò que em surt a partir de la meva experiència i a partir de la meva cultura.

Considera que els artistes andorrans tenen espai suficient en el panorama cultural?

Penso que Andorra necessita més espais per exposar i més activitats culturals, com ara intercanvis d’artistes. Hem de potenciar el fet d’exportar artistes. Els andorrans, per exemple, no coneixem els artistes del sud de França ni dels entorns més propers com ara Catalunya.

tracking