Cristina Prados
“Les dones hem de treballar per la nostra independència”
Es defineix com una jurista empedreïda. Ha posat en marxa la seva empresa CP Legal especialitzada en compliance penal i protecció de dades i és la presidenta de la primera associació en la matèria al país.
Són pioners en crear la primera associació andorrana en matèria de ‘compliance’ i privacitat i vostè n’és la presidenta.
Andorra té unes característiques determinades i és important conèixer la normativa i com funciona el país per fer-lo més competitiu. Des de l’associació volem oferir un espai per a professionals i particulars. Un lloc on la gent pugui venir a preguntar, formar-se i debatre.
Quins són els principals reptes que es plantegen?
Professionalitzar i conscienciar. La gent necessita saber que el compliance officer o el delegat de protecció de dades ha d’estar professionalitzat i preparat per desenvolupar aquesta tasca, que és molt tècnica. També volem fer conscient la societat de la necessitat de complir la normativa.
Com s’estructura?
Tenim tres branques: el compliance, que està arribant a poc a poc al país; la prevenció en l’àmbit de blanqueig de capital, que està totalment assentada, i la privacitat, que s’està incorporant amb la nova llei.
Diu que arriba a poc a poc... Quin és l’escenari actual del ‘compliance’ al país?
A França i Espanya existeix la responsabilitat penal de l’empresa, però a Andorra encara no. Crec que acabarà arribant i, si l’associació ja existeix i s’ha fet feina, serà un bon punt de partida.
Té el seu propi despatx i ajuden a les empreses a adaptar-se a la nova llei de protecció de dades i al compliment normatiu. Quina rebuda ha tingut?
Em vaig adonar que pràcticament ningú s’hi dedica al país i jo m’hi he especialitzat. Vaig pensar que era un bon producte i la rebuda ha estat molt bona. Les empreses cada cop estan més conscienciades. La nova llei en protecció de dades i el termini d’adaptació han ajudat.
Com a dona, com ha estat tirar endavant la seva pròpia empresa en un món de negocis masculinitzat?
Ha estat un repte molt gran a nivell personal i professional. Crec que soc capaç de treballar, d’emprendre, de dirigir i, fins i tot, de portar una empresa. He compartit la professió amb homes i dones de qui he après a parts iguals i, en el meu cas, no he trobat més barreres que les pròpies de la meva professió.
Què diries a les noies que dubten a emprendre?
L’altre dia escoltava una dona a les xarxes que deia: “Sempre que tingui una dona al davant li diré que treballi i que emprengui perquè això la farà lliure”, i penso que té moltíssima raó. Les dones hem de creure en nosaltres, en les nostres possibilitats, i treballar per la nostra pròpia independència.