Richard Cabrejas
“És cert que els videojocs estan una mica criminalitzats”
Durà a terme dos tallers en el marc del Saló del videojoc enfocats a donar eines per ajudar a gestionar la presència de les pantalles i els videojocs a la vida dels infants i joves. Tindran lloc avui i demà a les 18 i 19 hores al Prat del Roure.
Com va sorgir la idea de fer aquests tallers?
L’Associació de Continguts Audiovisuals em va dir que feien aquestes xerrades i vaig decidir col·laborar-hi. No soc neurocientífic però conec prou bé la matèria. A més, tinc un perfil intermedi: m’agrada molt la tecnologia i tant puc entendre la posició dels pares com la d’un nen que vol jugar.
Parlem de la primera xerrada. Els videojocs poden afectar favorablement el desenvolupament del cervell?
Realment hi ha estudis que ho demostren. L’altra cara de la moneda és el tema de l’addicció. Però si se’n fa un bon ús, determinats videojocs poden ser positius.
Podria citar algun d’aquests estudis?
Un equip de científics de la Universitat Oberta de Catalunya i de l’Hospital General de Massachusetts de Boston van realitzar una anàlisi sistemàtica de 116 estudis científics respecte a la influència dels videojocs en el nostre comportament i en el cervell.
A quins resultats van arribar?
Van demostrar que el fet de jugar a videojocs millora diferents tipus d’atenció i fa augmentar la mida del cervell i el desenvolupament de certes parts. Tot i això, és molt important no exposar els nadons de zero a tres anys a les pantalles, ja que aquesta sobreexcitació és perjudicial per a ells.
Creu que s’han criminalitzat massa els videojocs?
L’addicció és molt perillosa. I el fet que els videojocs tenen aquest component és evident. És cert que estan una mica criminalitzats. Explicar que els videojocs, ben utilitzats, són beneficiosos s’ha de donar en el context adequat.
La segona xerrada està enfocada als pares que vulguin fer un acompanyament saludable quant a ús i contingut. Què s’ha de tenir en compte?
Jo sempre insisteixo molt en el fet que els adults hem de ser conscients que som tecnodependents, i que els nens ens miren. És una injustícia dir-li al teu fill que no jugui a videojocs quan tu tens sempre el mòbil a la mà! L’exemple és molt poderós. Si no acceptem aquesta realitat no podrem entendre mai l’altra persona.
Recomanaria algun videojoc concret en funció de l’edat?
Sempre ens hauríem de fixar en el codi PEGI, els números que indiquen l’edat. El videojoc més jugat al món és Grand Theft Auto. Molts pares es pensen que va sobre cotxes i hi apareixen drogues, maltractament, prostitució… S’ha de recordar als pares que existeix la paraula màgica “no”. Un exemple de videojoc amb component educatiu seria Minecraft.