David Amat
“Hi ha més públic, però no s'arrisca en les propostes”
Professor de música a l’escola andorrana, Amat és un totterreny: toca el saxo i la percussió a la banda de rumba i flamenc fusió els Pali, però també col·labora en projectes de big band i, fins i tot, acompanya DJs en sessions de house.
Com va iniciar-se en la música?
Soc del Grau de Gandia. Quan era petit no hi havia banda de música al barri. Una raresa, ja que a cada poble de València n’hi ha una. Quan era petit hi va haver una campanya per formar-ne una i els meus pares m’hi van apuntar.
Va començar amb l’instrument que toca ara, el saxo?
Després d’un any de curs preparatori ens va tocar triar instrument. Em fascinaven els timbals, però el professor va insistir que havia de tocar el clarinet perquè tenia traça per al solfeig. Després d’un estira-i-arronsa vaig decantar-me pel saxo.
Tot i això, ha cultivat la percussió al llarg de la seva carrera, oi?
Sí, he fet algunes classes de bateria, però m’he especialitzat en percussió de mans. És un vessant que he explorat amb els Pali, el grup de rumba i flamenc fusió.
Quins són els seus referents musicals?
No sabria per on començar! En tinc un munt. M’agrada molt el flamenc, però escolto música d’estils molt diversos: rock, metal, hip-hop, música clàssica... els últims anys he explorat molt l’univers de l’electrònica, sobretot arran de col·laborar amb DJs que punxen house i ritmes funk.
Com s’ha format? Quins estudis de música ha fet?
Vaig completar el grau mitjà. No vaig voler fer el superior perquè no m’interessava especialitzar-me en música clàssica. Més endavant m’he format en saxo amb Efrem Roca, a la Llacuna, i en harmonia moderna amb Daniel Batán. També he fet classes amb Llibert Fortuny. A part d’això, l’any passat vaig fer el màster en Flamenc de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Què fa que aquest estil sigui especial?
És una música que, com la clàssica de l’Índia o la grega tradicional, per posar dos exemples, s’ha desenvolupat molt rítmicament. El 98% de la música que escoltem avui dia està en compàs de 4/4. En el flamenc hi ha molta varietat rítmica.
Com veu l’escena musical andorrana?
Hi ha més públic, però no s’arrisca en les propostes. Els programadors aposten cada vegada més per la música purament comercial.
Com podria col·laborar l’administració per ajudar el sector?
M’agradaria que hi hagués una escola de música del Govern on poguessis obtenir una titulació oficial sense haver de desplaçar-te fora del país. També m’agradaria que es fessin més esforços per apropar l’educació musical a les famílies amb menys recursos.