Sonia Ruiz
“Si no ets sostenible com a empresa no tindràs viabilitat”
És sòcia fundadora de la consultoria de sostenibilitat Nomia, que en grec significa “propòsit”, i col·laboradora acadèmica d’Esade. Avui a les 19 hores parla sobre el repte de la sostenibilitat a les empreses a l’Ingeni Coworking Ònix
Com defineix una empresa sostenible?
És la que genera beneficis sense impactar negativament a les persones, la comunitat i el medi ambient, a més de ser transparent, coherent i ètica. Ha de tenir un propòsit ben definit de crear valor que s’ha d’integrar en la cultura organitzacional. A més, hi ha d’haver un full de ruta amb objectius i el seu ecosistema de col·laboracions ha de contribuir a l’assoliment d’aquests objectius. També és una empresa activista.
Què és el ‘greenwashing’?
Una incoherència entre el que es diu i el que es fa. O bé intentar maquillar accions presumptament socials i mediambientals sense que al darrere hi hagi accions. És difícil fer-ne perquè la Unió Europea regula i mesura el que és sostenible i perquè tenim un consumidor exigent.
La sostenibilitat de les empreses condiciona la seva imatge i acceptació davant la societat?
Claríssimament. Hi ha un consumidor molt conscient que demana proves i transparència de l’impacte social i mediambiental de les empreses. Volen veure com les organitzacions incorporen aquesta proposta de valor als productes i serveis. Als consumidors més joves els preocupa cada cop més veure com responen les empreses als grans reptes, com ara la pèrdua de biodiversitat o actuant contra l’emergència climàtica.
Són compatibles els interessos econòmics amb el repte de sostenibilitat de les empreses?
Si no adoptes criteris de sostenibilitat a mitjà termini com a empresa no tindràs viabilitat econòmica. A més, s’ha incrementat l’exigència reguladora d’Europa i l’escrutini financer. Fins i tot hi ha accionistes activistes que persegueixen legalment directius que no preparen les empreses per a un futur net.
Quina és l’actitud de les empreses andorranes?
Crec que a Andorra hi ha molt talent empresarial i sempre s’ha caracteritzat per ser un país amb un tipus d’empresa molt visionària que s’ha anticipat. El país ha mostrat molta capacitat a assolir resiliència, competitivitat i innovació, i la sostenibilitat integra aquests tres eixos de manera molt evident.
Quina nota tenen les administracions?
Les empreses estan sent més àgils a l’hora de donar resposta a aquests reptes. En canvi, les administracions van més lentes del que caldria davant de la magnitud del repte. Això ha quedat palès a l’última COP26 de Glasgow, en què els compromisos adoptats pel sector financer i les empreses han estat més ambiciosos que els objectius de reducció d’emissions dels mateixos països. Hi ha molta feina a fer i molt poc temps per assolir-la.