Joan Sala
“Els profetes en el món científic s'equivoquen molt”
És president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, que celebra 150 anys. Per això, explicarà la història, trajectòria i plans de futur de la institució avui a les 20 hores al centre cultural la Llacuna.
L’acadèmia celebra 150 anys... què explicarà a la conferència?
Va néixer per modernitzar l’ensenyament de les ciències mèdiques i a la conferència explicarem d’on venim, on som i on anem... dins del possible, perquè els profetes en el món científic s’equivoquen molt! I estem en un present inesperat.
Quina conclusió extreu després de dos anys de pandèmia?
Ens va agafar desprevinguts, però en aquests dos anys hem anat aprenent moltes coses a una velocitat rècord. Que en un any s’hagi pogut disposar d’una vacuna és un fet insòlit. Cap pandèmia de la història ha tingut una evolució tan ràpida de coneixement i tractament com aquesta. Però ens queda molt per aprendre.
Quina ha estat la principal lliçó?
Ha estat una lliçó d’humilitat perquè potser no sabem tant com ens pensàvem. Hem après que s’ha d’estar sempre a punt per a l’imprevist.
Vam veure que faltaven molts recursos... Ens ha fet obrir els ulls i posar al capdavant la sanitat?
La crisi del 2007 va tenir uns efectes devastadors per a la sanitat. Es van fer retallades que ara entenem que potser no s’haurien d’haver fet, però en aquell moment crèiem que teníem més recursos dels que teníem i que podíem retallar-los. Ha demostrat que no va ser una bona política. Un petit virus ha trastocat el sistema de salut que durant aquests dos anys no ha tingut el nivell que hauria d’haver tingut. Malgrat això, l’esforç de tots els professionals per tirar endavant i resoldre problemes ha estat extraordinari. Ara bé, ha suposat un gran desgast del sistema sanitari que ens hem de plantejar com resoldre.
Com ha afectat la relació entre metge i pacient?
Els professionals i pacients que estàvem acostumats al tracte directe el trobem a faltar. Els metges enyorem el to humà de mirar els pacients als ulls i veure el seu estat. Telemàticament es perd bona part. Ens ha ensenyat la importància del contacte, però també que algunes gestions es poden fer a distància per millorar el model econòmic.
Com influeix la guerra en l’escenari sanitari?
Durant aquests dos anys hi ha hagut cooperació internacional. El fet que hi hagi hagut diferents vacunes, en diferents països i models, i totes elles amb bons resultats demostra que hi ha hagut un intercanvi de coneixement. És un factor positiu de la globalització. Ara tota la part d’influència russa s’està apartant d’aquesta globalització positiva i necessària. Malauradament, la guerra ha sigut un desengany per a molta gent.