Marta Escabrós

“La gent autista són una lliçó d'empatia i humilitat”

Especialitzada en autisme, porta tres anys treballant al programa Joves en Inclusió de la Fundació Privada Tutelar, que recentment ha rebut una certificació de la National Autistic Society (NAS).

Marta Escabrós

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quines característiques comparteixen les persones autistes?

En primer lloc ha de ser un professional qui ho avaluï, però és cert que hi ha una sèrie de criteris diagnòstics que estan a un manual que identifiquen les característiques comunes de l’espectre. Però també et diria que cada persona és diferent i que cada un dels joves amb els quals treballo té coses especials.

Vol dir que són diferents tipus d’autisme?

Hi ha diferents espectres, però em refereixo que les persones amb aquesta condició són com qualsevol altra. Cada persona té les seves diferències i característiques pròpies. En resum, cada persona és única.

L’autisme és una condició?

Està canviant molt el concepte que hi havia sobre l’autisme. Ara ja no es tracta d’un trastorn sinó d’una condició. La gent autista demana que s’entengui que no tenen una malaltia sinó que fan les coses d’una manera diferent a la resta. Ni millor ni pitjor.

Treballar amb persones amb aquesta condició és molt dur?

És la millor feina que podria tenir. A mi m’ha canviat la vida. M’ha canviat com a persona. He après a no jutjar tant, a entendre què és correcte i què no ho és. I t’oblides de la paraula normal.

És una paraula que quan un s’hi para a pensar...

És una paraula que odio. Normal... No la suporto.

Com es comunica amb una persona que no parla o que té problemes per socialitzar?

És molt especial. Es crea un vincle amb aquestes persones sense necessitat del llenguatge. I et sorprèn perquè ets capaç de connectar amb una mirada, un gest, una abraçada...

I s’entenen?

Molt. Hi ha dies que pots arribar a la feina una mica més “tova”, pel que sigui. I quan penses que ningú ho nota, ells de sobte t’abracen i penses: ho saben. Sense dir res t’ho han dit tot. És una lliçó d’empatia.

Potser som nosaltres els que hauríem d’aprendre a empatitzar...

La part emocional està guanyant més presència. Hi ha un moviment a favor de la salut mental que no és una moda. Durant molts anys ens han ensenyat a no expressar les emocions. La de coses que ens estalviaríem si expresséssim les coses?

Vostè va al psicòleg?

Vaig a teràpia i ho dic orgullosa. Cal trencar tabús i l’estigma que hi ha amb la psicologia.

I l’estigma sobre l’autisme?

La clau de tot és voler entendre. Aquests nois només volen comprensió, sensibilitat i una mica d’implicació amb ells.

tracking