Vanessa Silva

“Els contacontes ens hem reinventat per la pandèmia”

Explicar contes als més petits és una de les pràctiques culturals més universals, ja que és present arreu del món. La Vanessa n’ha fet la seva professió. “Aquesta feina em fa molt feliç. No la canviaria per res del món”, assegura.

Vanessa SilvaVanessa Silva

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan va començar a explicar contes als nens?

El 2013 treballava a l’escola bressol d’Encamp. Aleshores portava els nens a la biblioteca cada setmana i els explicava un conte. Un dia el director de la biblioteca em va dir que havia vist com aconseguia captar l’atenció dels nens i em va proposar de fer contacontes a la biblioteca. Vaig provar-ho, vaig adonar-me que m’agrada i que hi tinc molta traça i des de llavors no he deixat de fer-ho.

Què és el que més li agrada, d’aquest ofici?

La reacció dels nens. Explico contes per a infants de fins a vuit anys, i encara em fascinen les expressions que fan quan la història que els expliques aconsegueix captar la seva atenció i sorprendre’ls.

És fàcil captar l’atenció d’un nen d’aquesta edat? Sempre m’ha semblat que poden entretenir-se amb qualsevol detall...

No ho és gens, de fàcil. Més aviat al contrari! Fer-los seguir el fil de la història i mantenir la seva atenció és molt difícil. Te n’adones de seguida que fas aquesta feina.

Quins recursos utilitza perquè no perdin el fil de la història?

El conte no pot ser gaire llarg, és clar. Els trucs que sempre funcionen són reforçar la narració amb altres llenguatges artístics, com ara la mímica i la música, fer participar d’alguna manera els nens en la història i disfressar-se.

El Govern ja ha retirat totes les mesures covid, però durant un parell d’anys les restriccions deuen haver condicionat les activitats que porta a terme...

Els contacontes ens hem reinventat per la pandèmia. Durant una bona temporada les biblioteques van estar tancades. Per mantenir l’activitat, a la biblioteca de Sant Julià vam fer contacontes per internet. Jo em gravava i les famílies podien veure el vídeo des de casa.

Com s’ho va fer?

Al començament em va costar molt. Explicar un conte sense tenir la reacció dels nens va ser tot un repte perquè sempre adapto el ritme de la narració i fins i tot els continguts del conte a la resposta del públic. Tot i això, me’n vaig sortir prou bé.

Quan les biblioteques van reobrir, tampoc van poder tornar a la normalitat del tot, oi?

No, perquè tots havíem de portar mascareta i mantenir la distància. També en aquest cas vaig haver de canviar la manera de narrar per adaptar-la a les circumstàncies.

Els adults som prou conscients del valor d’explicar contes als nens?

No hi donem la importància que té. Explicar contes reforça els vincles afectius entre pares i fills.

tracking