Éric Sylvestre

“Aquí hi ha més espècies de papallona que a Bèlgica”

És un apassionat de les papallones i, més concretament, de les papallones nocturnes. Avui a la nit ofereix una xerrada sobre aquests animals a la seu d’Andorra Recerca + Innovació, seguida d’una sortida de camp.

Éric SylvestreANDORRA RECERCA + INNOVACIÓ

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Vostè és metge de formació i professió? Com va descobrir el món de les papallones?

El 2002. Un dia vaig sortir a passejar al pla de l’Estany, vaig veure una papallona que em va cridar l’atenció i vaig fer-li una fotografia. Com que volia identificar-la, vaig buscar-la en un llibre sobre papallones. Vaig tardar entre tres i quatre anys a identificar-la, però gràcies a aquest llibre vaig descobrir un món fascinant.

Com s’ho fa per trobar papallones nocturnes?

Amb paranys de llum ultraviolada. Si no, és molt difícil veure-les.

Com és que s’ha especialitzat en l’estudi d’aquestes espècies?

Són animals extraordinaris. Les papallones més boniques que he vist són nocturnes!

Com les podem diferenciar de les diürnes?

Hem de fixar-nos en dos elements: la forma de les antenes i els colors de les ales, que solen ser menys vius, tot i que hi ha excepcions.

Andorra és un espai d’interès especial per als estudiosos d’aquests insectes?

Ho és molt, d’interessant! El fet que el país estigui situat entre la península Ibèrica i l’Europa continental i la diferència altitudinal entre el fons de vall i els prats de muntanya fa que els ecosistemes que hi trobem siguin molt variats. Això, alhora, repercuteix en la biodiversitat. Aquí hi ha més espècies de papallona que a Bèlgica. Al solà no hi ha els mateixos tipus de papallona que a l’obac.

Quin impacte té la contaminació en la població de papallones al Principat?

Fa 10 anys que participo en un programa de seguiment i comptatge de papallones diürnes del país. Hem observat que la població s’ha anat reduint progressivament en els últims anys.

Pot atribuir-se a la contaminació, aquesta tendència?

Tot indica que sí.

Per què és important per als ecosistemes conservar la biodiversitat d’espècies de papallones?

Les papallones tenen un rol molt imprescindible en la cadena tròfica i l’equilibri de l’ecosistema. Te’n posaré dos exemples. Les erugues són una font d’alimentació molt important per als ocells i les papallones són clau per a la pol·linització de les plantes.

Per cert, abans m’ha dit que va tardar entre tres i quatre anys a identificar la papallona que va despertar-li l’interès en aquests animals. Quina espècie era?

Una Melitaea athalia. És una papallona que podem trobar fins a uns 2.600 metres sobre el nivell del mar.

tracking