Eva Mazana

“La joieria és la llibertat de crear allò que he imaginat”

Va estudiar joieria artística i es dedica a crear peces úniques. També fa cursos en què comparteix el seu coneixement i per això dissabte vinent oferirà a l’Escola d’art d’Andorra la Vella un curs d’esmalt a baixa temperatura.

Eva Mazana

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què és l’esmalt a baixa temperatura?

Es tracta d’un esmalt que es pot fondre a 150 graus amb un petit forn molt senzill. Jo n’he fabricat amb una xapa d’alumini, una tapa de canelons i tres espelmes.

Amb quins materials es pot utilitzar?

Es pot aplicar sobre qualsevol material que resisteixi la temperatura. Sobre fusta, metacrilat, ceràmica...

Quins avantatges té?

És més econòmic i resistent que l’esmalt tradicional, que és de vidre. A més, no afegeix pes a la joia.

En què consistirà el curs monogràfic d’esmalt a baixa temperatura que oferirà a Andorra?

Compartiré la meva experiència amb aquest esmalt després d’experimentar i investigar. He aplicat el poc que sabia d’esmalt tradicional i laca japonesa i he deixat anar la imaginació.

Per què serveix aquest esmalt?

És una alternativa a l’esmalt i a la pintura. Pots fer-lo servir per donar color a les peces. S’utilitza en objectes petits.

Quina és la importància del color en una joia?

Per a mi el color és bogeria. Però també és alegria. Però jo, personalment, m’hi he de sentir. Potser, de cop i volta, agafo el color més estrident. Vaig d’un extrem a un altre.

Quin és el valor d’una joia?

Des del meu punt de vista, portar determinades peces de joieria et fa pertànyer a un grup social o cultural. Ara bé, també pot tenir un valor sentimental o ser un amulet.

On ven les seves peces?

A les galeries Siesta i Amaranto, a Barcelona, i Context, a Sant Cugat. Són galeries de joieria o d’art on venen objectes singulars, d’autor. En canvi, no venc a botigues de roba. Per a mi la joia no és un complement de moda, sinó una cosa més potent. Se li ha de donar el valor que li donen les galeries.

Què és la joieria d’autor?

És fer una cosa molt personal sense la necessitat que ningú t’ho accepti. En definitiva, és la necessitat de crear del propi artista, sense que l’objectiu sigui que agradi.

Què és per a vostè la joieria?

Per mi la joieria és la llibertat de poder crear amb les meves mans allò que he imaginat. I fer-ho controlant tot el procés, de de la primera idea fins a la peça final. En el meu cas, és un treball molt solitari.

Quina és la seva peça prefe­rida?

Normalment, els joiers, i els artistes en general, ens identifiquem més amb unes peces que amb unes altres. Jo tinc tendència a fer fermalls.

tracking