Emma Arcelin
“El bizantinisme és una forma d'art molt solemne”
Dimecres 18 oferirà una xerrada sobre la influència de l’art bizantí en l’art romànic dels Pirineus. Aquesta conferència s’emmarca en les jornades d’art romànic que el ministeri de Cultura organitza a l’Espai Columba.´
Què hem de saber per poder venir a la xerrada?
Bizantinisme és una paraula molt recargolada per definir la influència de l’art bizantí a les pintures romàniques del nostre entorn. Volem ensenyar diferents exemples arreu del Mediterrani on es veu aquesta influència i com va acabar definint una part important de l’art romànic que trobem en esglésies del nostre entorn.
Com podem detectar aquesta influència bizantina en l’art romànic?
Per definir el bizantinisme m’agrada molt explicar que és una forma d’art molt solemne, perquè es veu a través d’unes formes molt majestàtiques i s’identifica per les vestimentes típiques de la cort. L’art bizantí utilitzava motius daurats en els seus mosaics. A les nostres pintures no hi trobem aquest daurat però sí una imitació d’aquestes formes i colors.
Em podria posar un exemple d’obres bizantines que podem trobar a Andorra?
Moltes pintures romàtiques d’Andorra tenen aquesta influència. A Santa Coloma les pintures romàniques de l’església, per exemple, tenen aquesta influència. Molts dels grans mestres del Pirineu estaven influenciats per aquesta escola. Hi ha debat de si aquesta influència va arribar aquí a través d’aquests mestres. Però penso que el més segur és que fos així.
De què parlem quan parlem d’un mestre?
No hem de pensar en un artista concret. La noció que es tenia al principi era la de l’artista principal. Però actualment sabem que aquestes obres no les feia una sola persona. Molts cops es tracta més d’una àrea d’influència, una escola de treball que compartien diversos grups d’artistes que mantenien un estil similar i que en algun moment van poder portar a la confusió que es pensés que era un sol artista.
Aquesta xerrada es fa arran del Dia dels Museus. Com l’encara?
Soc guia cultural. Alguna vegada he fet xerrades sobre temes que he investigat però aquest cop simplement he satisfet una curiositat que tenia i estic molt contenta d’explicar-la. Penso que pot ser una experiència molt maca tant per a qui vulgui venir com per a mi, que estaré provant una cosa nova.
Tenim en compte l’art que ve d’aquest cantó del món?
Sembla que quan es va dividir l’Imperi Romà ens vam oblidar de la part d’orient. Culturalment no som tan diferents. En molts aspectes ens assemblem molt, al cap i a la fi tots tenim una influència mediterrània. Tot i això a la vegada té un toc exòtic que ens genera molta fascinació. Precisament per això la xerrada porta té per nom “Fascinació i imitació”.