Lídia Rodrigo

“No és mai només un mal d'esquena. Hi ha un context”

Després d’haver passat per diversos àmbits de la fisioteràpia, ara s’ha especialitzat en tècniques cos-ment. Per això combina les sessions amb tècniques d’exercici terapèutic com el ioga o la teràpia activa.

Lídia Rodrigo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les emocions impacten sobre el cos?

Sí. La idea és que les persones som un binomi de cos i ment. Si recuperem la definició de salut, veurem que l’estat de benestar s’assoleix completament quan és físic i psicològic. De la mateixa manera que les emocions impacten sobre el cos, quan treballem el cos també repercuteix sobre el nostre estat emocional. Hi ha una bidireccionalitat. És un tot indivisible.

Com va descobrir aquesta especialitat de fisioteràpia?

Als pocs anys de diplomar-me vaig començar la pràctica de ioga com una activitat de lleure i vaig veure el benefici que tenia sobre mi mateixa. Després em vaig formar com a professora de ioga i vaig crear vincles entre la part més física del ioga amb la fisioteràpia. Desplegar totes aquestes eines és molt útil per resoldre trastorns.

Quines tècniques aplica als pacients?

Depèn del cas i de la persona. Sempre s’ha de fer primer una bona exploració i s’ha de consensuar el tractament amb el pacient. Faig tècniques de teràpia manual però dono moltíssima importància a la teràpia física activa: exercicis de mobilitat o flexibilitat global, exercicis per guanyar força, tècniques d’equilibri, de coordinació, de respiració o de concentració. Aprendre a respirar pot ajudar a gestionar l’estrès.

Treballa l’autoconeixement?

És fonamental. El pacient ha de ser conscient de com són els seus moviment, la seva postura, de com està respirant... Si jo soc conscient de com em moc o com respiro, seré capaç de canviar-ho. Tot tipus d’exercici passa per un treball previ de consciència i autoaprenentatge.

En quins casos es recomana?

La teràpia física activa acompanya tot tipus de patologies. Però si una tècnica passiva no s’acompanya d’un suport actiu, la patologia no es curarà bé. Si no es fa, és incompleta.

És important tractar el benestar emocional dels joves?

La joventut és un moment de presa de decisió importants que sovint generen cert estrès emocional. Hem d’ajudar-los a prendre consciència del fet que el seu benestar emocional es pot tractar des de diversos vessants.

Potser la gent, quan pensa en teràpies que uneixen el cos, el pensament i les emocions, ho relaciona més amb el ioga.

És possible. Els fisioterapeutes, però, també hem de tenir molt en compte el context del pacient. No és mai només un mal d’esquena. Al darrere hi ha un context familiar, social i laboral. I tot això s’ha de tenir en compte. S’ha de ser molt respectuós i reconèixer constantment una escolta activa en l’altre durant el tractament.

tracking