Claudia Garcia
“El moment en què perden el cabell és molt traumàtic”
Aviat farà un any que dirigeix el Banc de perruques. S’assegura que estiguin en bon estat i és la primera persona gràcies a la qual moltes dones amb càncer del país troben l’accés a un suport extern.
Com es crea el Banc de perruques?
A final del 2013 dues veïnes de la parròquia van decidir donar les seves perruques i crear un servei de donació per a aquella gent que no tenia els mitjans per comprar-ne. Es va decidir començar el banc tot i que només n’hi havia quatre, en un principi. A partir d’aquell moment la gent en va anar portant i també se n’han anat emportant. Allà va començar l’intercanvi que defineix la nostra manera de funcionar.
Quin cicle segueixen les perruques?
Les dones que les venen a recollir les utilitzen durant el tractament de la malaltia. El moment en què perden el cabell és molt traumàtic i aquestes perruques poden ajudar a passar aquest moment millor. Habitualment les tornen quan acaben el tractament, és un intercanvi.
Com es poden fer arribar les perruques al banc?
Habitualment ens truquen i ens avisen que ens poden oferir una perruca. Quan la tenim ens mirem com estan i decidim si els fem manteniment.
Més enllà del banc també fan activitats de suport, en què consisteixen?
Quan algú ve a buscar una perruca no només li donem i marxa. Ens asseiem per parlar sobre qualsevol inseguretat i preocupació que pugui tenir. L’intentem acompanyar en un procés on es pot arribar a sentir sola.
De fet, han generat una comunitat de persones perquè comparteixin experiències...
Vam crear una comunitat de dones que estan patint o han passat per un càncer. Moltes vegades a la família en cert punt potser els costa parlar de la malaltia. Al grup de suport tenen molta més facilitat per comunicar-se.
Quins són els temes que més surten?
Sobretot situacions quotidianes, moltes vegades són temes del dia a dia. Des de quina crema va millor per a reaccions a la pell fins com afrontar efectes secundaris dels tractaments. També es donen consells per afrontar certes fases com les operacions o la quimioteràpia.
La Covid va aturar el grup de suport. Quan es reactivarà?
Ara mateix hi ha quatre o cinc dones que hi volen participar i esperem que alguna més s’hi apunti i poder-lo recuperar al més aviat possible.
Quina és la implicació amb el banc de les antigues usuàries?
Moltes d’elles, un cop passada la malaltia, per agraïment o responsabilitat, s’han ofert voluntàries per anar a les trobades del grup de suport per oferir consells i ajudar amb la seva experiència.