Jaime Rojo

“Sense model de negoci, la teva passió pot ser un martiri”

Rojo ha recorregut el país durant dos anys seguint el rastre de la fauna autòctona. Avui a les quatre de la tarda National Geographic estrena Andorra al natural, un documental amb la col·laboració d’Andorra Turisme que en recull l’experiència.

Jaime Rojo, Fotògraf i exploradorANDORRA TURISME

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quan va començar a treballar en el documental sobre la fauna a Andorra que National Geographic estrena avui?

Vaig venir a fer prospecció del terreny el desembre del 2019, però no vaig fer la primera sortida de camp fins al febrer del 2020. L’última sortida la vaig fer el febrer del 2022. Si comptes els dies de feina a la muntanya sumen sis mesos.

Quin és el paratge natural del Principat que l’ha sorprès més?

Per diferent i atípic, el Port Negre de Claror. És molt diferent a la resta del país. Té una geologia particular i hi ha unes vistes espectaculars de la vall de Claror. A més, és un dels llocs d’Andorra on el sol es pon més tard. La llum que hi ha els capvespres d’estiu és màgica.

On es pot veure fauna autòctona sense haver de caminar durant hores per la muntanya?

Un dels llocs més accessibles és el coll d’Ordino. Hi he vist galls fers, picots negres i mussols.

Vostè es dedica professionalment a la fotografia. No deu ser fàcil fer-s’hi un nom.

No ho és gens. Si vols dedicar-t’hi no només en tindràs prou amb les teves habilitats fotogràfiques. Has de tenir altres capacitats, com ara saber explicar una història amb imatges, vendre les teves idees als qui poden invertir-hi, administrar els teus recursos i adaptar-te a les demandes dels clients. Avui dia tothom suposa que també pots fer vídeo.

No n’hi ha prou amb la passió?

No. Sense model de negoci, la teva passió pot ser un martiri.

Vostè signa el documental, però em consta que l’ha ajudat molta gent.

I tant! El documental no hauria estat possible sense la col·laboració, en molts casos desinteressada, de molta gent del país. El Marc Mossoll, guia de muntanya i naturalista, i l’Edgar Madrenys, fotògraf i també naturalista, m’han descobert el territori. Han estat el nucli dur del projecte. El Ferran Teixidó, director del cos de banders, i l’excursionista Margaret Baró també m’han donat un cop de mà. La llista és inacabable. L’ajuda que he rebut de la gent d’Andorra és el més bonic d’aquest projecte.

Quin animal li ha costat més de fotografiar?

L’isard. Tinc experiència en fotografia de cabres salvatges i em pensava que seria un repte fàcil, però la natura sempre et sorprèn.

Quin és el seu proper projecte professional?

Me’n vaig un any al Canadà, els Estats Units i Mèxic a fer un reportatge de la migració de la papallona monarca per a la revista internacional de National Geographic. Trobaré a faltar el meu trinxat andorrà (riu).

tracking