Catedral de Glasgow, Escòcia
El temple amb dos noms
Glasgow, banyada pel riu Clyde, és la ciutat més gran d’Escòcia i la tercera del Regne Unit després de Londres i Birmingham. De tots els edificis i atraccions de la localitat un destaca per sobre de tot: la seva catedral. Un temple que té dos noms, High Kirk de Glasgow o catedral de Sant Mungo, l’edifici està consagrat a l’església d’Escòcia i per ell sol compensa la visita a la ciutat del FC Celtic i el Rangers FC. I és que a l’hora de parlar de religió a Glasgow, el futbol és la primera i al mateix temps divideix catòlics i protestants i nacionalistes escocesos i unionistes britànics.
Però tornant a la catedral, la de Sant Mungo es va començar a construir l’any 1136 durant el regnat de David I d’Escòcia. Consagrat l’any 1197, el temple es va salvar de la destrucció quan després de la reforma escocesa va adoptar el culte protestant.
La singularitat de la High Kirk es troba, entre altres característiques, que és una de les dues catedrals medievals que resten dempeus a Escòcia juntament amb la de Sant Magnus de Kirkwall.
Exemple d’arquitectura gòtica prereformista, l’entrada a la catedral és gratuïta tot i que és recomanable fer una visita a la pàgina web del temple per adquirir una entrada a cost zero que amb un horari concret farà que no et quedis al carrer si el temple ha fet el ple de turistes. Dins de la nau destaquen els vitralls, però no es tracta de peces medievals sinó que són contemporànies conformant una de les millors col·leccions de postguerra de tot el Regne Unit.
El sostre de fusta, de final del segle XV, mereix l’atenció del visitant, així com el cor i cancell de pedres del mateix període decorat amb set parell de figures que representen els set pecats capitals. No es pot marxar sense visitar la cripta del segle XIII. Al seu interior es troba la tomba de Sant Mungo, que el segle V fa fundar una comunitat monàstica al mateix emplaçament on ara es troba la catedral amb el seu nom.
Força allunyada de la catedral, els edificis gòtics de la Universitat de Glasgow estan relacionats amb el temple. I és que William Turnbull, bisbe de la ciutat entre el 1448 i el 1454, va fundar la universitat el 1451 als voltants de la catedral. Traslladada poc després a la propera High Street, no va ser fins al 1870 que es va moure a l’actual emplaçament a Gilmorehill. Els edificis actuals de la universitat són un altre racó d’estiu.
No t'ho perdis
La Necròpoli Als peus de la catedral de Glasgow es troba la necròpoli de la ciutat. Desenes i desenes de tombes amb to romàntic i unes imatges de postal del temple esperen el visitant al cementiri.